Hegyháti vonatkozás

2022.12.05. 11:37

Mi köze van az egri vár ostromának Vasvárhoz? - Bemutatták Pintér György regényét - fotók

Az egri vár ostromának 470. évfordulója alkalmából egy hegyháti vonatkozású regény is megjelent Pintér György tollából, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában.

Pogács Mónika

Pintér György az elfeledett hősök előtt tiszteleg  új regényével

Fotó: Pogács Mónika

A hősök a ködben bemutatóját a vasvári városi könyvtárban tartották, ahol Gyöngyösi Zsuzsanna, a Vasvári Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Elhangzott: Pintér György hegyháti vonatkozású kötetei, így  a most megjelent Hősök a ködben című is minden, Vasvár térségében található könyvtárba eljut. Az alapos helytörténeti kutatások után elkészült írások a Hegyhát számos történelmi értékét teszik láthatóvá, megőrizve ezeket az utókornak.

Dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, múzeumigazgató a köszöntőt követően az egri ostrom koráról beszélt hegyháti vonatkozásokkal.

– Nagyon szemléletessé vált számunkra, vasváriak számára a török kor pusztítása. Aki itt volt az elmúlt hetek városnéző sétáin,  láthatta a török korban elpusztult káptalani templomnak a helyét, ahol az egykori templom alapfalait, pontosabban alapfalainak árkát, mert még azt is kibányászták, másfél, két méter vastag törmelék borítja. Ez a török kor és az újkor közötti cezúra. Ezt látva a szó szoros értelmében is érezhető, hogyan nyomja agyon a történelmünket az a korszak    mondta a történész. Egy nagyívű történelmi tablóból kiderült az is, hogyan határozta meg a török jelenléte a térség társadalmának  alakulását.

A történelmi kitekintés után Pintér György beszélt új regényéről. Azt mesélte: a Hegyháti Krónikák bemutatójáról szóló tudósításban fogalmazott úgy egykor az újságíró, hogy a hegyháti Egri csillagok kötet született meg. Erről jutott eszébe, hogy az egri hősök névsorában, amely mind a várban, mind a regényben szerepel, gersei nevekkel is találkozott.  Nem volt rest, utánanézett és valóban: Gersei Benedek és Gersei Pethő Gáspár neve ott szerepel a névsorban. Innen indult el a regény megírásának története.

Pintér György alapos kutatást végzett ezúttal is. Az egri vár történetét és Tinódi Summáját is mélyrehatóan  végigtanulmányozta. Nem csak fantázia műve ugyanis ez a könyv sem. A török katonai rangok, a fegyverzet leírásához is sok kutatásra volt szükség, hogy pontos és hiteles legyen az ezekre való utalás. 

–  Vallom, hogy a tudományos alaposság mellett az irodalmi kritériumoknak is meg kell felelnie az írásaimnak. A történetnek kereknek kell lennie, de a történetmesélés mellett annak valós, dokumentálható alapon kell nyugodnia. A hitelesség kell  -nyomatékosította Pintér György.

Dobó Istvánról például mindenki tud, utcák, terek vannak elnevezve róla, akárcsak a többi ismert hősről, más korokból. De mi van azokkal, akik bár szerves részei voltak egy-egy korszaknak, de a történelem homályában végül elvesztek? Ők a hősök a ködben, akiket helytörténeti kutatással újra meg lehet találni.  Ezt tette az egri várban összetalálkozó, a Hegyhátról származó gersei katonákkal is Pintér György.

Az író-olvasó találkozón a regény keletkezéstörténetének ismertetése után kérdésként elhangzott: készül-e könyv most Pintér György műhelyében. Az író elárulta: több is, köztük egy, a doni tragédiával foglalkozó regény személyes történetekkel, családja érintettsége okán, jövő év elején pedig várhatóan megjelenik a Hegyháti mesék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában