Koncert

2022.12.01. 20:00

Száz muzsikus, 35 év - A világhírű cigányzenekar az Agorában kezdett - fotók, videó

A vasi megyeszékhely volt az első állomása a 35 éves 100 tagú Cigányzenekar adventi koncertsorozatának. A Magyar Örökség és Hungarikum díjas együttes Tóth Vera énekest hozta magával az Agora – Művelődési és Sportház színpadára csütörtökön este.

Vas Népe

Forrás: Cseh Gábor

A világhírű társulat klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Afrika, Amerika, Ázsia, Ausztrália, Európa számos városában több mint ezer koncertet adott. A 100 Tagú Cigányzenekar hagyományápoló művészeti tevékenysége felbecsülhetetlen érték, nincs párja a világon. Komolyzenei művek – többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss kompozíciói – mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt játszanak. A 100 Tagú Cigányzenekar a Magyar Örökség Díjat 2000- ben nyerte el, ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe. 

A Fennállásuk óta 27 CD, 5 DVD-lemezt jelentettek meg, ebből 5 platina, 9 aranylemez lett. A zenekar 2014. március 18-a óta jogosult a Hungarikum kitüntető cím használatára, a minősítés a magyarság csúcsteljesítménye. A zenekar adventi turnéjának első állomása az Agora – Művelődési és Sportház volt csütörtökön, vendég előadónak pedig azt Tóth Verát hívták meg, aki néhány héttel ezelőtt a Hollywood Movie Music Classicson már belopta magát a szombathelyiek szívébe. A 100 Tagú Cigányzenekar országjárásának következő állomása Székesfehérvár lesz, az évadzáró gálakoncertet a Kongresszusi Központban tartják Budapesten, december 30-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában