Teltház

2023.01.27. 19:30

A kultúra ünnepén Répcelakon - A Himnusz és a Szózat is elhangzott a műsorban

A héten másodjára telt meg a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár színházterme. Ezúttal a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett ünnepségre várta a kultúra rajongóit a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület és a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár pénteken.

Polgár Patrícia

A színpadon Császár Sándor magánénekes és Adorján Csilla

Fotó: © Unger Tamás

A műsor kezdetén rendhagyó módon, Meleghné Szanyi Veronika szavalatában hallgathatták meg a résztvevők a Himnuszt. Ünnepi köszöntőt mondott Mészáros Imréné, a Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület elnöke. 

– A magyar kultúra igazi tartalmát a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk, a hagyományaink mellett az anyanyelvünk, a magyarságtudatunk, értékeink és emberségünk adja. Alkalmas ez az időszak arra is, hogy tükröt tartsunk magunk elé, elgondolkodjunk: Valóban őrizzük-e édes anyanyelvünket? Kellő tisztelettel fordulunk-e hagyományainkhoz? Teszünk-e azért, hogy továbbadjuk őket? Megtanítjuk-e gyermekeinket, unokáinkat a tiszteletre, a településünk szeretetére? – vetette fel e fontos kérdéseket beszédében.

 Szavait követően az ünnepi műsorban elhangzottak Weöres Sándor-versek, egy Tatay-regény részlete, de színpadra lépett az Ümmögő Néptáncegyüttes, valamint Császár Sándor, a Győri Nemzeti Színház magánénekese, akit Adorján Csilla kísért zongorán. Sőt a közönség még egy rövidfilmet is megtekinthetett, amelyben a Himnusz születésével kapcsolatos érdekességekről hallhattak. Az ünnepség zárásaként Nagy Ferencné szavalta el a Szózatot teljes terjedelmében. Később az ünneplők átvonultak az önkormányzat épületéhez, hogy koszorút helyezzenek el a répcelaki kötődésű író, Tatay Sándor emléktáblájánál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában