Értékes tárgy

2023.01.20. 13:01

Fejék a kalapács alatt - Jótékonysági licit volt kárpátaljaiak javára

Jótékonysági licitet hirdetett a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége a kárpátaljai „elfelejtett” gyermekek javára. Az akcióban a Magyar Géniusz Vándorkiállítás egyik reprezentatív, a Savaria Múzeum által a tárlat számára kölcsönzött műtárgya, egy aranydiadém hű másolata került kalapács alá.

Cseh-Egyed Bernadett

Kusztor Gergely restaurátor és Fülöp László

Forrás: Savaria Múzeum

 Az értékes tárgyat a Savaria Múzeum restaurátora, Kusztor Gergely készítette és dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes adta át a soproni Fülöp Lászlónak. A különleges másolat 130 000 forintos licitáron talált gazdára. Az összeg a kárpátaljai KEGYES Jótékonysági Alapítványhoz kerül, amelynek tagjai és lelkes segítői időt, fáradságot, lelki erőt nem kímélve küzdenek a kórházban hagyott, árva gyermekek jobb életéért. A préselt-poncolt mintás diadém Vas vármegye leghíresebb őskori emléke. A leletet többször restaurálták, a legutóbbi során kiderült: a diadémot alkotó aranyfóliákat eredetileg vékony bronzlemezre rögzítették, és a korongok, amelyeket korábban nem restauráltak, nem korongok, hanem gömbszelet alakú ékszerek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában