Évtizedes hagyomány

2023.01.20. 14:44

Gazdag Erzsi Meseboltja ma is nyitva áll - Óvodások és kisiskolások szavalóversenye a Reményik iskolában - fotók, videó

Csaknem három évtizedes hagyományát ápolta a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános és Művészeti Iskola: pénteken megtartotta a Gazdag Erzsi vers- és mesemondó versenyt. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló megmérettetést egybekötötték a magyar kultúra napjáról való megemlékezéssel, egy kiállításmegnyitóval is.

Polgár Patrícia

Gazdag Erzsi verseny: Péntek Léna

Fotó: © Unger Tamás

Kardos Tamás fotóművész kiállításának megnyitójával kezdődött el a magyar kultúra napi program, amelynek legfőbb eleme a Gazdag Erzsi vers- és mesemondó verseny volt. A tárlattal bemutatkozó fotós ez idáig 74 országban járt élete során, az útjai során készült fotóit mutatta be a Reményik iskola tanulóinak.

A vers- és mesemondó versenyre Vas vármegyei és szombathelyi iskolák diákjai jelentkeztek, de akadtak versenyzők az intézmény felvidéki testvériskolájából is. Három kategóriában lehetett nevezni: óvoda, 1-2. osztály, valamint 3-4. osztály – összesen 36 gyermek mérettet meg magát pénteken.

A versenyt Sátory Károly, az iskola igazgatója nyitotta meg, aki kiemelte: az iskola fontos lehetőséget kínál az óvodás korcsoport győztesének, hiszen a nyertes gyermek – ha a szülők is

úgy kívánják - felvételt nyer az iskolába. Hozzátette: a rendezvénnyel Balogh József költőre, az iskola egykori tanárára is emlékeznek, hiszen csaknem három évtizeddel ezelőtt ő hívta életre a versenyt.

Meghívást kapott Balogh József özvegye, Anikó, aki köszöntőjében Gazdag Erzsi költészetével kapcsolatban elmondta: versein generációk nőttek fel, sorai mindenki számára ismerősen csengenek. - Gazdag Erzsi Meseboltja ma is nyitva áll, köteteit újra és újra kiadják, velünk és bennünk van a költészete – fogalmazta meg.

A beszédeket követően a gyermekek korcsoportonként külön termekbe vonultak és két-kétfős zsűri előtt adtak elő egy Gazdag Erzsi verset és egy szabadon választott művet. A zsűri minden korcsoportból az első három helyezettet díjazta. Az óvodás korcsoportban Árvai Roland (Mesevár Óvoda Szombathely) lett az első helyezett, második helyen végzett Németh Dominik (Acsádi Mézeskalács Óvoda), a harmadik helyet Pup Polli Zorka (Margaréta Óvoda Szombathely) szerezte meg. A kategóriában különdíjat nyert Péteri Zsombor (Maros Óvoda Szombathely).

Az 1-2. osztályos korcsoportban első helyezett lett Csuti Benedek (Boldog Brenner János Általános Iskola Szombathely), második lett Krausz Anna (Jáki Nagy Márton Általános Iskola), harmadik lett Fülöp Zsófia (Gothard Jenő Általános Iskola Szombathely). A különdíjasak lettek: Szabó-Rácz Eliza Mária (Paragvári Utcai Általános Iskola Szombathely), Rauch Anna (Apáczai Csere János Általános Iskola Táplánszentkereszt) és Őri Bence (Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Szombathely).

A 3-4. osztályos korcsoportban első helyen végzett Györe-Szabó Jázmin (Jáki Nagy Márton Általános Iskola), második lett Lacsics Boglárka (Gothard Jenő Általános Iskola Szombathely), a harmadik helyet Kaibinger Benedek (Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Szombathely), különdíjat Zsigó Zora (Reményik Evangélikus Általános és Művészeti Iskola Bobai Tagintézménye) kapott.

A magyar kultúra napja jegyében a versenyt követően az iskola néptánccsoportja adott műsort, és a gyerekeknek lehetősége nyílt kézműveskedésre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában