Köszöntés

2023.01.24. 14:40

"Körbetanította Közép-Európát" - Vörös Ottó nyelvész születésnapi kötetének bemutatója Körmenden

Szülőföld, nyelv, tudomány címmel jelent meg egy új kiadvány, amely dr. Vörös Ottó korábbi tanulmányainak válogatását tartalmazza. A kötet a nyelvész-tanár nyolcvanadik születésnapjára készült.

Tóth Judit

Forrás: Szendi Péter

- Sok jó ember kis helyen is elfér – mondta bevezetőjében Mecsériné Doktor Rozália, a körmendi könyvbemutatót szervező Csaba József Honismereti Egyesület titkára, aki arra utalt, hogy rengetegen tisztelik dr. Vörös Ottó tanár urat, így nem véletlen, hogy zsúfolásig megtelt a Faludi Ferenc Könyvtár olvasóterme. A közönség soraiban ott volt Némethné Baksa Eszter, Nagyrákos polgármestere, dr. Vörös Ottó földije és Bebes István, Körmend polgármestere is, aki igazán elhivatott szakembernek, nagyszerű lokálpatriótának nevezte a nyelvész-tanárt.

A nyolcvanadik születésnapra készült kötetet az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanárai, dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, dr. Tóth Péter nyelvész és dr. Szinetár Csaba biológus mutatták be a közönségnek.

-"Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen. Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen néz téged, mert örül, hogy lát ma itt fehérek közt egy európait" – idézte József Attila sorait a Thomas Mann üdvözlése című versből dr. Fűzfa Balázs, emlékeztetve arra, hogy nem sokan vannak az országban, akiknek neve ismerősen cseng Zágrábban, Mariborban, Szabadkán vagy Pozsonyban. -Vörös Ottó ilyen, hiszen körbetanította Közép-Európát, aki ismeri, az nagyjából tudja kihez mérni magát – tette hozzá az irodalmár.

Dr. Tóth Péter nyelvész elmondta: tudományos berkekben gyakori, hogy egy nagy évfordulón köszöntik egymást a kollégák. - A tanulmányokat magam válogattam össze, a szerkesztést pedig Hajba Renáta kolléganőm vállalta. A tanár úr tudományos munkásságának első időszakát tekintve nem volt nehéz dolgom, hiszen 1989-ig mindent feljegyzett, az utána következő harminchárom évre vonatkozóan viszont komoly kutatómunkára volt szükség- tett hozzá dr. Tóth Péter, aki azt is elárulta, hogy a szövegek gépelésébe tanítványai is besegítettek.

Dr. Szinetár Csaba arról beszélt, hogy dr. Vörös Ottóval kapocs köztük a szülőföld és a nyelv, és ha úgy tetszik, a tudomány is, hiszen mindketten tanítottak a komáromi Selye János Egyetemen. Ráadásul a kötet címlapjára a fotót a biológus készítette.

A borító Trifusz Péter kőszegi grafikus munkája, a kiadó a Savaria University Press. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában