Az idei első

2023.01.16. 11:59

Megkezdte jubileumi évét a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör

Szombaton tartotta meg idei első találkozóját a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör. A jó hangulatú évindító találkozáson a 4,5 óra tömény dalolás és zenélés mellett jutott idő a csevegésre is. Sebestyén Zoltánnal, az együttes vezetőjével – a találkozó kapcsán – az idei tervekről beszélgettünk.

Polgár Patrícia

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör, összesen 35 alkalommal léptek 2022-ben. Október 9-én vették fel a zenekar legújabb, harmadik lemezét, amelyet a tagok karácsonyra már a kezükben is tarthattak. A CD hét népdalcsokrot – egy bakonyit és egy vasit Békefi Antal gyűjtése alapján, két zalait, egy párosítót Bartók Béla gyűjtése alapján és két kunságit – tartalmaz. Sebestény Zoltán elmondta: 1990 óta ápolnak szoros kapcsolatot erdélyi testvérzenekarukkal, a Négyfalui Vegyeskarral. A két együttes tagjai évente egyszer egy hétre ellátogatnak a másikhoz, ezt a kemenesmagasiak tavaly júliusban tették meg. Az együttesvezető hozzátette: idén ők fogadják a négyfaluiakat, valamikor a nyáron.

Az 1978-ban megalakult Kemenesmagasi Citerazenekar és Népdalkör idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját, ebből az alkalomból szeretnének tavasszal vagy nyáron egy Kemenesháti Népdalos Találkozót tartani, amelyre a környékbeli „dalosokat” hívnák meg Kenyeriből, Ostffyasszonyfáról, Sitkéről és Egyházashetyéről – tudtuk meg a vezetőtől.

Sebestyén Zoltán arról is beszélt, hogy tavaly még érezhetőek voltak a koronavírus-járvány hatásai, amelyek miatt nem tudtak minősítő hangversenyen részt venni. Ezt idén májusban, Alsópáhokon fogják pótolni, ahol az együttes remélhetőleg megszerzi kilencedik Arany Páva Díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában