Minden korosztályt megszólítanak

2023.01.25. 11:59

Negyven éve alakult Vépen a Parázs Színpad – Emléktárgyakat várnak

A művelődési ház állandó programjai mellé az év során sokat tervez még a vezető, Iszakné Koszorús Judit. Otthont adnak a nyugdíjas farsangnak, áprilisban jön a Vas-Film, és a vépi kultúrházban is lesz előadása a Dunántúli Színjátszó Fesztiválnak. Minden korosztályt megszólítanak.

Tóth Kata

Forrás: Szendi Péter

Hétfőn és páratlan héten pénteken kora este ovis tornára érkeznek a gyerekek a művelődési házba. A hétfő az örömtánc, a jóga és a Jáde Gyöngyök gyermek hastáncosok próbájának napja is. Kéthetente kedden a foltvarrókör tart ott foglalkozást, utánuk Fitt Body Training kezdődik. Szerdánként délelőtt a falugazdász fogadóórájára lehet bejelentkezni, délután, este a hastáncosok próbálnak, aztán gyógytorna következik, és újdonságként pound-fit edzés zárja a napot. Csütörtök délelőtt a baba-mama klubé a terep, délután a Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagjai gyűlnek össze. A péntek este megint a gyógytorna-foglalkozásé, utána a hastáncosoké. A művelődési ház állandó programjai mellé az év során sokat tervez még a vezető, Iszakné Koszorús Judit. Mindjárt az elsőt pénteken 11 órakor: Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész érkezik Az igazat mondd, ne csak a valódit című 20. századi Istenkereső költők műveiből készült verses összeállításával a Déryné Programban.

Az éves tervezőben szerepel már a februári nyugdíjas farsang, a hagyományos költészet napi közös versmondás, április 22-23-án a Vas-Film és egy héttel később a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia részeként a Dunántúli Színjátszó Fesztivál. A színházi olimpiához a Vasvári Játékszín Egyesület szervezőként és közreműködőként is csatlakozik – a hegyháti és celldömölki mellett a vépi helyszínt is bevonják a rendezvénybe. Judit ezzel kapcsolatban hozza elő: 1982-ben Gergye Rezső népművelő megalapította a vépi kultúrházban a Parázs Színpadot. Az 1982 és 1987 között működő csapat országos elismerést szerzett. 1983. április 16-án megrendezték a Vas megyei falusi színjátszók első találkozóját Vépen. Ennek emlékére negyven év után szeretnék összehozni a Parázs Színpad egykori tagjait és támogatóit egy kiállítás és egy emlékezős, beszélgetős este erejéig áprilisban. A tárlaton bemutatják a csoport működése alatt készült fotókat, újságcikkeket, emléktárgyakat, meghívókat. Azt kérik, hogy aki még őriz emléket abból az időből, ossza meg velük. (A jelentkezéseket a Vépi Művelődési Ház elérhetőségein várják.)

A folytatásban májusban a kultúrházban tartja Hatosfogat Művészeti Fesztiválját a Hatos iskola. Az idén is lesz retro majális és június elején városi gyermeknap; július 8. a Világ Közepe Fesztivál időpontja. Július végén, augusztus elején három hét az Erzsébet napközis táboroké. Szeptemberben a Tündérkert-rendezvényre, faültetésre készülnek, és lesz majd Erdődy-nap is, reneszánsz fesztivállal, előadásokkal, valamint tervezik a Déryné Program előadásainak folytatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában