41. évad

2023.01.23. 19:51

Színre visszük a nyarat! – Bemutatták a Kőszegi Várszínház negyven évét dokumentáló könyvet

Pénteken jött ki a nyomdából a Kőszegi Várszínház négy évtizedét dokumentáló könyv – a 400 oldalas kötetet hétfőn a magyar kultúra napja alkalmából mutatták be a Jurisich Miklós Gimnázium dísztermében.

Tóth Kata

Karácsony Ágnes, Epres Attila, Pócza Zoltán, Gelencsér Ildikó, Trifusz Péter és Tóthárpád Ferenc

Forrás: Ohr Tibor

Básthy Béla polgármester köszöntötte a közönséget, ünnepi beszédében Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke adott részletes történeti visszatekintést a himnusz születésének, megzenésítésének és bemutatásának körülményeiről, nemzeti imádságunk sorsáról. Epres Attila Petőfi-verset mondott: a Levél egy színész barátomhoz címét és Karinthy Frigyes novelláját, az Erzsébet színházba megy címmel.

Színre visszük a nyarat! címmel Tóthárpád Ferenc írt könyvet a Kőszegi Várszínház négy évtizedéről. A színház történetéről és a kötetről Karácsony Ágnes újságíró beszélgetett az alkotókkal és szereplőkkel – a szerzőn kívül Pócza Zoltánnal, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatójával, Gelencsér Ildikó művészeti titkárral; Epres Attila színművésszel (akinek szakmai élete felét Kőszeg tette ki)és Trifusz Péter grafikussal.

A bemutató résztvevői, jobbról Básthy Béla polgármester és Majthényi László vármegyei elnök
Fotós: Ohr Tibor

1982-ben nyitotta meg kapuit a Kőszegi Várszínház. Amint a könyv előszavában szerepel: akkor „elkezdődött és évről évre folytatódott a nagy játék, amelyhez partnerül hívták a közönséget, és amelytől minden nyáron újjáéledt a kőszegi társulat.” A szerző ott volt az első bemutatón, Az ígéret ostroma című Páskándi-darabon és végigkísérte a négy évtized minden évadát.

– Anélkül, hogy tudtam volna, hogy dolgom lesz ezzel, minden évet rendszereztem. Plakátok, kritikák, dokumentumok, visszaemlékezések segítettek, és emberek, akik részesei voltak ennek a negyven esztendőnek – mondta el a szerző. A vaskos kötet informatív és élvezetes válogatást ad az olvasónak. Napjainkig végigkövethető a várszínház születése, a fontosabb események, a bemutatók sora, kiegészül mindez színes történetekkel, interjúkkal. Színes történetekből, múltidézésből, nevetésből nem volt hiány a beszélgetésen sem. Mit adott Kőszegnek a várszínház, amelynek brandjéhez Trifusz Péter esszenciális üzenetű plakátjai hozzátartoznak? Hogyan verbuválódott a legendás várszínházi csapat? Mit jelent a kőszegi várszínházi identitás? Mitől tudott friss maradni a program? S vajon mi történik majd a kőszegi várszínház 41. évadában? – ezekre is választ kapott a közönség. Utóbbira azt: – Sok tervünk van. Bízunk abban, hogy lesz. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában