Forog a film tovább

2023.01.10. 16:32

Vasban közel hatezren néztek KönyvtárMozit

Sikeres volt az elmúlt esztendőben a KönyvtárMozi szolgáltatás: 43 településen, 403 vetítés zajlott 5938 nézővel. A települések versenyét Sorokpolány nyerte: itt vetítették a legtöbb filmet, és itt volt a legtöbb néző is. A KönyvtárMozi idén is folytatódik.

Tóth Judit

Sorokpolányban vetítették a legtöbb filmet, köztük meséket gyerekeknek

Forrás: VN

- A KönyvtárMozi a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR) csatlakozó települések könyvtári szolgáltató helyein megvalósuló ingyenes könyvtári szolgáltatás, amely 2015 októberében indult az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Kecskemétfilm Kft. kezdeményezésére, számos együttműködő partner - a Nemzeti Kulturális Alap, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Dunatáj Alapítvány támogatásával – tudtuk meg Boros Ferenctől, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársától, a KönyvtárMozi Vas vármegyei koordinátorától.

A KönyvtárMozi célja a magyar filmkultúra kiemelkedő értékeinek bemutatása. A filmek vetítése mellett, az élmények feldolgozására, megbeszélésére is lehetőséget biztosítanak a szervezők.

A programhoz azok az 5500 fő alatti lakosságszámú kistelepülési könyvtárak csatlakozhatnak, akik a területileg illetékes megyei könyvtárral könyvtárellátási szerződést kötnek.

Az elmúlt esztendőben a legtöbb filmvetítést Sorokpolányban szervezték meg, második helyen Andrásfa, harmadikon Horvátlövő, negyediken – holtversenyben - Cák és Nick, ötödiken pedig Pecöl végzett. A legtöbb nézőszámot ugyancsak Sorokpolány produkálta Nemesbőd és Acsád előtt.

A felnőtteknek szóló filmek sikerlistáját a Szent Péter esernyője, a Mici néni két élete és a Vad Magyarország című filmek vezetik, második legnépszerűbbek a Hyppolit, a lakáj, a Mágnás Miska és a Veri az ördög a feleségét című filmek voltak. A mesefilmek közül a Vuk, a Vízipók csodapók Búcsú a csigaháztól című epizódja, a Kaczor király, valamint A csillagszemű juhász című magyar népmesék vitték a prímet. Második helyen zárta az évet a Kormos mesék sorozat A fecske meg a szalmaszál című része és a Nyúlpásztor, harmadik legnézettebb pedig A Négyszögletű Kerek Erdő és a Vízipók csodapók Légnadrág című epizódja lett.

-Köszönjük a vidéki kistelepüléseken dolgozó könyvtáros kollégáknak a magyar filmkultúra kiemelkedő értékeinek népszerűsítését, a vetítések mellé szervezett programokat, valamint a közösségek megszólítását, összetartását – zárta szavait Boros Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában