Kijáró

2023.02.26. 16:23

Budapesten a művésztelep alkotásai

A Szlovén Kultúra Napja alkalmából Szlovénia Budapesti Nagykövetsége a Magyarországi Szlovének Szövetségével közösen nyitotta meg a 21. Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítást az Európa Pontban Budapesten. A programon fellépett a Kontrabant szlovén zenekar is.

Tóth Judit

Forrás: Szentgotthárdi szlovén főkonzulátus

A rendezvényen jelen voltak a rábavidéki szlovén közösség képviselői, többek között Kissné Köles Erika, a parlament szlovén nemzetiségi szószolója, Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, Metka Lajnšček szentgotthárdi főkonzul és Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke. Utóbbi Marjan Cencen, Szlovénia budapesti nagykövete és Gerics Ferenc, a lendvai Galéria és Múzeum Galéria és Múzeum nyugalmazott igazgatója mellett beszédet is mondott a rendezvényen.

-A szlovén kultúra ünnepe a Szlovéniában, a határontúlon és a diaszpórában élő szlovének ünnepe, amely egy nagy családként egyesít és összeköt bennünket. A rábavidéki szlovének fennmaradásának alappillére a saját kultúrája, ennek köszönhetően őriztük meg nyelvünket, identitásunkat - mondta Kovács Andrea, majd azt is hozzátette: a Magyarországon élő szlovén közösség sok mindennel büszkélkedhet. Van két ernyőszervezete, kéttannyelvű általános iskolája, kulturális csoportjai, amelyek aktívak. Hetente jelenik meg a nemzetiség lapja, a közösségnek saját műsora van az országos televízióban és napi 4 órás műsort sugároz a Rádió Monošter. Vannak saját szerzőik, akik könyveikkel, történeteikkel gazdagítják a közösséget.

-Vajon mindez elég ahhoz, hogy megőrizzük anyanyelvünket? Természetesen nem, kellenek elhivatott szlovének, akik tudják és érzik, hogy a szüleiktől kapott szlovén szó ajándék volt, és kötelességük azt továbbadni a gyerekeiknek. Szükség van pedagógusokra, tanítókra, kulturális szakemberekre, papokra, akik örömmel és szorgalommal teljesítik küldetésüket a közösségben - tette hozzá a szövetség elnöke.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége a Lendvai Galéria-Múzeummal együtt 2002-ben egy új világot, az alkotás és a művészet világát teremtette meg a Rábavidéken. A Szentgotthárdi Nemzetközi Művésztelepet 2010 óta Szentgotthárd városa is támogatja. Az elmúlt 21 évben több mint 100 művészt, festőt és szobrászt láttak vendégül a világ minden tájáról. A művészek a régió nagykövetei, akik hírét viszik a közösség eredményeinek és vendégszeretetének. - Nagy öröm számunkra, hogy a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetségének segítségével az Európa Pont épületében láthatóak a tavalyi nemzetközi művésztelep alkotásai - zárta szavait Kovács Andrea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában