Test és lélek

2023.03.24. 20:00

A Színházi Olimpia része lesz a fesztivál - befogadók beszélgetése a celli Soltis Lajos Színházban - fotók

Magyarország a házigazdája a húsvéttól Szent Iván-éjig tartó 10. Színházi Olimpiának, amelynek égisze alatt szerveződik – a Celldömölk–Vasvár–Vép „tengelyen” – a Dunántúli Színházi Fesztivál.

Ölbei Lívia

Nagy Gábor, a Soltis Lajos Színház igazgatója, Gergye Rezső, a fesztivál szakmai vezetője és Nagy Zsuzsi, a celli színház művészeti titkára, fesztiválszervező a kislányával, Julcsival. Csecsemőszínház is van a programban!

Fotó: Benkő Sándor

Pénteken azon vasi települések képviselői találkoztak a celli Soltis Lajos Színházban, ahol az elkövetkezendő hetekben fesztivál-előadásokat fogadnak mindig valamilyen „plusszal”, közösségi eseménnyel kísérve; persze a színház maga is a legmélyebb közösségi esemény.

A Görögországban 1995-ben életre hívott Színházi Olimpia nem verseny, bár győztese van: a közönség, az épülő közösség – tisztázta rögtön Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja, műfordító, fesztiválszervező. Az elnevezés inkább az ókori olimpiák teljességeszményére, a test és lélek összhangba hozására utal. Mint mondta, a 10. Színházi Olimpiának – amelyen 58 országból 400 társulat 750 előadással jelenik meg – fontos része a Dunántúli Színházi Fesztivál a maga 70 előadásával és több mint húsz helyszínével: „A világ színházi térképére helyezi Budapest, valamint Győr, Veszprém, Debrecen vagy Pécs mellett Celldömölköt – és a részesévé váló többi vasi települést is.” Hiszen „a Covid-járvány után, a háború árnyékában különösen fontos a dialógus, a kultúrák találkozása és az eleven közösségek működése.” Kozma András hangsúlyozta: a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósuló Színházi Olimpia szervezőbizottsága minden segítséget megad ahhoz, hogy a fesztivál sikeres legyen.

Gergye Rezső, a Dunántúli Színházi Fesztivál szakmai vezetője kiemelte: a fesztivál az erős közösségi és minőségi alapokon álló műhelyek – amatőrök, alternatívok és profik – sokszínűségére épít, szakmai bázisát a Soltis Lajos Színház adja. A Celldömölk–Vasvár–Vép „tengely” nem a véletlen műve: a vasi színjátszás alaphelyszínei; mindig a személyes érintettséggel, elhivatottsággal megalapozva. Ezért találkozott Gergye Rezső – és felesége, munkatársa, „harcostársa”, Gergyéné Szakály Georgina – mindenütt nagy nyitottsággal és fogadókészséggel, érdeklődéssel. Nagy Gábor, a celli színház igazgatója a házigazda szerepében köszöntötte a vendégeket, a közös ebéd után megmutatta a színház kulisszáit is a vendégeknek.

A pénteki találkozóra – amely a praktikus részletek megbeszélésére is módot adott – eljöttek Bérbaltavár, Rábahídvég, Vasvár, Gersekarát, Lendva (Szlovénia), Kám, Andrásfa, Vép – ahol Gergye Rezső hathatós közreműködésével 40 éve rendezték meg az első vasi falusi színjátszó találkozót –, Répcelak intézményvezetői, közművelődési szakemberei, de itt volt Csehimindszent polgármestere is (ráadásul hajdani színjátszó). Ezen az egyetlen délelőttön kiderült, hogy mennyi kreativitás, ötlet, energia áll készen arra, hogy további kezdeményezésekben sokszorozza meg önmagát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában