Egy kanál víz

2023.03.12. 10:24

Fölkerülni a táblára – újabb bemutató a WSSZ-ben - fotók

Amennyit eladsz – annyit érsz. David Mamet Pulitzer-díjas drámájából (Glengarry Glen Ross) 1992-ben készült film (színes, szélesvásznú). A darabból most Egy kanál víz címmel készült előadás a WSSZ Márkus Emília-termében, pénteken volt a bemutató.

Ölbei Lívia

Richard Roma szerepében Horváth Ákos - ő az első a táblán

Fotó: Benkő Sándor

Rusznyák Gábor rendezése filmes színpadi keretet teremt a sztorihoz, amely az ingatlanosok világában játszódik, miközben gyanúsan ismerős világmodell. Amennyit eladsz – annyit érsz. Vagy fölkerülsz a táblára – vagy mehetsz a levesbe.

Utoljára a Tizenkét dühös ember bemutatója után csodálkoztunk rá arra, hogy a tizenkét férfiszerep (a tizenkét esküdté) milyen jól kiosztható Szombathelyen. Most heten vannak, az állítás érvényes. Külön jó látni, ahogyan Orosz Róbert (Shelly Levene) és Horváth Ákos (Richard Roma) beleveti magát a játékba. Üzlet vagy nem üzlet, lenni vagy nem lenni. Ez a tét. Ráadásul csavar is van, mint egy rendes krimiben.

Ui.: Aki látta a filmet, azért – aki nem látta, azért érdemes megnéznie az előadást. A filmben sokat és nagyon esik az eső, de egymás megfojtásához, mint tudjuk, akár egy kanál víz is elég.

Írta: David Mamet

Fordította: Rusznyák Gábor- Tóth Réka Ágnes

EGY KANÁL VÍZ

színmű

125 perc egy szünettel

David Mamet 1983-as Pulitzer-díjas drámája (eredeti címe: Glengarry Glen Ross) a „sales”-esek világába enged bepillantást. Egy este és egy nap történéseinek vagyunk a szemtanúi. Egy olyan világba láthatunk bele, amelyben csak győztesek és vesztesek vannak. Ha eladsz: sikeres vagy, ha nem: alkalmatlan. De a darab nem csak az eladási eredményeknek kiszolgáltatott kereskedők életét mutatja meg. Egy este valaki feltörte az ingatlaniroda széfjét, hogy megszerezze a mindennél fontosabb listát, vagyis a címeket, amelyek alapján az értékesítés folyt. A listát vissza kell szerezni, ezt a nyomozást izgulhatjuk végig David Mamet saját élményeit (egy ideig telemarketingesként dolgozott egy chicagói ingatlanvállalkozásnál) feldolgozó, pörgő, remek színészi alakításoknak lehetőséget adó kortárs amerikai drámájában.

Szereplők: SHELLY LEVENE Orosz Róbert, RICHARD ROMA Horváth Ákos, JOHN WILLIAMSON Kelemen Zoltán, JAMES LINGK Szabó Róbert Endre, GEORGE AARONOW Domokos Zsolt, DAVE MOSS Róbert Gábor, BAYLEN nyomozó Móri Csaba Kecsa

Alkotók: jelmeztervező Tihanyi Ildi, díszlettervező Rusznyák Gábor, dramaturg Tóth Réka Ágnes, hangosító Szalacsy Tamás, kellékes Takács Viktória, világosító Boros Dániel, ügyelő Bors Gyula, rendezőasszisztens Papp-Ionescu Dóra

RENDEZŐ: Rusznyák Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában