Adományokat gyűjtöttek

2023.03.05. 20:30

Jótékony tavaszi zsongás a Csók István Művészkör Egyesület rendhagyó tárlatnyitóján

Tavaszi zsongás címmel nyílt jótékonysági kiállítása a Csók István Művészkör Egyesületnek szombaton a Hotel Írottkő aulájában. Az esten a Kőszegi Beteg Gyermekekért – Myrtill Alapítványnak gyűjtöttek adományokat.

BTK

Fotó: © Unger Tamás

A rendhagyó tárlatnyitón Palcsó Julianna egyesületi elnök Szabó Lőrinc Tavasz című versét mondta el, majd a Myrtill Alapítvány megalakulásáig, 2007-ig ment vissza az időben, amikor Gráf Györgyi zongoraművész találkozott egy beteg kislány, Myrtill édesanyjával. Történetüket hallva alapítványt hozott létre, amelynek segítségével Ausztriában rendeztek koncertet a gyermek megsegítésére. 

A 16 év alatt ötven kisgyermeket, családjaikat támogattak rendezvények, koncertek, kiállításmegnyitók, sportegyesületek és egyéni adakozók révén: külföldi műtétjük finanszírozásához, eszköz- és gyógyszervásárláshoz, kórházi kezelésekhez, járultak hozzá. A pandémia idején szűkültek lehetőségeik, most szeretnék folytatni munkájukat – ehhez vártak/várnak adományokat még néhány napig az aulában elhelyezett üveggömbbe. 


Soskó András operaénekest a felesége, Gráf Györgyi zongoraművész kísérte az esten. Egy híres spanyol zarzuelából (a mi operettünknek felel meg) hallottunk részletet, aztán egy nápolyi komponista dalából, ami a hűtlen szívről szólt. Kodály Székelyfonójából A csitári hegyek alatt dallal folytatta Soskó András, végül Kacsóh Pongrác Rákóczi című daljátékából a Rákóczi megtérése következett. Meglepetésvendégként érkezett fiuk, ifj. Soskó András színész, aki Faludy György 1952-ben, Recsken írt versét mondta el: Monológ életre-halálra. 

Forrás: Tóth Kata

Huszonhét kép – festmények, grafikák – került a falra az aulában, a tárlatot Básthy Béla polgármester nyitotta meg: – Egyszerre van tavasz, ébredés és nagyböjt, ez az időszak a tisztulásról, a befelé fordulásról szól, és régi szokás szerint az adakozás kiemelt időszaka is. Adjunk azoknak, akiknek szükségük van rá. 

Forrás: Tóth Kata

A Földesiné Németh Csilla vezette Dance Jam Tánc- csoport legújabb koreográfiái – Törékeny, Hófehér és rózsapiros, Lélekmelengető, Mindig van egy – zárták az estét. A lányok gyönyörködtettek és érzelmeket keltettek. A kiállítás március 31-ig látható. 

 

Címkék#művészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában