Kiűzik a labancokat

2023.03.14. 11:23

Kinek a fejére kerül huszárcsákó? - Családi programok a Vasi Skanzenben

Lovas felvonulás, huszáravató, csata és fegyverropogás várja azokat, akik szerdán a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület rendezvényein részt vesznek. 

Tömböly Ágnes

Nem mindennapi élmény: tavaly is sok kishuszárt avattak a Vasi Skanzenben

Fotó: Unger Tamás

Március 15-én 9 órakor a szombathelyi lovardában gyülekeznek a lovasok, huszárok, majd az Ádám László út – Víztorony út – Jókai park – Árpád út útvonalon vonulnak át a Vasi Skanzenbe - tudtuk meg Sátory Károlytól, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnökétől. 

A falumúzeumba a belépés ingyenes, ha kokárda díszíti a kabátot vagy egy magyar zászló van a kézben. A programsor 12 órakor a Gyéres zenekar fellépésével kezdődik. 12.30 órakor a közös imádság után köszöntőt mond Sátory Károly, majd a huszárpróbán ügyességi feladatok várják a gyerekeket. A kishuszár-avató ünnepségen részt vesz Szalay-Bobrovniczky  Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője. Az avató után következik a csata: a kishuszárok a felnőttekkel összefogva űzik ki a labancokat a falu területéről. 

Számos kísérőprogrammal is készülnek a szervezők: ólomhuszárok öntése, bőrtárgyak, kokárdák készítése, lovaglás és Bakonyi Dorottya szabadidomító lovas bemutatója is szerepel a programsorban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában