Elismerés

2023.03.28. 12:23

Országos harmadik helyezés a Szélforgóknak

Szélforgók Ifjúsági Népzenei Együttes az elérhető maximális 60 pontszámból 58 pontot kapott, ezzel a harmadik helyet nyerte el a IX. Országos Népzenei Verseny döntőjében Szentesen, március utolsó hétvégéjén. A fiatal népzenészek mezőbándi és szászfenesi népdalokkal nyerték el a zsűri tetszését.

Polgár Patrícia

Forrás: BMKE

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület (BMKE) népzenészei Zsótér István (hegedű, tambura), Tieber Hanna (hegedű) és Tieber Olivér (nagybőgő), a Szélforgók oszlopos tagjai, Pribusz Dániel (hegedű), Németh Lehel (brácsa) és Pribusz Bence (cimbalom) népzenészekkel együtt játszottak a verseny döntőjében.

A zsűribizottság tagjai, Juhász Erika, népdalénekes, a Nyíregyházi Egyetem Zenei Intézetének mesteroktatója, a Népművészet Ijfú Mestere, Vavrinecz András, Martin György-díjas népzenész, a Hagyományok Háza népzenei munkatársa és Széles András citeraművész, a Kispesti Szatmári László Alapfokú Művészeti iskola tanára egymástól függetlenül, egyénileg értékelték a versenyzők teljesítményét. A hangszeres együttesek kategóriájában az értékelésben a ritmus, a tempótartás, a hangszerkezelés és az együttjáték is fontos szempont volt. A maximális 60 pontszámból 58 pontot kaptak a Szélforgók, ezzel az országos harmadik helyezést érdemelték ki, korcsoportjukban és a vonós hangszeres együttesek közül pedig a legjobb eredményt érték el. Az Országos Népzenei Verseny a magyar zeneiskolák legnagyobb versenye, amelyet háromévente szerveznek meg.

Forrás: BMKE

A Szélforgók következő alkalommal májusban, a XIV. Vass Lajos Népzenei Verseny középdöntőjében versenyeznek. Addig is első önálló koncertjükkel örvendeztetik meg a közönséget, május 5-én, pénteken az őriszigeti evangélikus gyülekezeti teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában