Essentia Artis

2023.03.01. 13:19

Szín-tér: Bakucz András az MMA ösztöndíjasa volt - a 3 éves program véget ért, jön a számadás a Pesti Vigadóban

Bakucz András szombathelyi építész, belsőépítész is bemutatkozik a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasainak összművészeti kiállításán, amely Essentia Artis címmel, 70 művész – 70 program! szlogennel március 2-án nyílik meg a Pesti Vigadóban.

Ölbei Lívia

Forrás: Szendi Péter

Amint a vigado.hu-n olvasható, az Essentia Artis a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasainak összművészeti kiállítása és programsorozata – az első a maga nemében.  „A 2018-ban indult művészeti ösztöndíjprogramban az MMA minden évben száz, ötven évnél fiatalabb művésznek és művészetelméleti szakembernek nyújt három éven keresztül havi ösztöndíjat azért, hogy a pályázatukban meghatározott művészeti vagy művészetelméleti célkitűzést megvalósítsák. Azok az ösztöndíjasok szerepelnek a 2023-as Essentia Artis rendezvényen, akik ösztöndíjas időszakukat 2022-ben zárták le.”

Az összművészeti szemlélet abban nyilvánul meg, hogy az építőművészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet, a zeneművészet és a művészetelmélet – mint a művészeti ösztöndíjprogram főbb irányai –  összefonódnak a kiállításon és a programokban. Az április 4-éig nyitva tartó kiállítást színházi produkciók, előadások, kerekasztal-beszélgetés, koncert és gyerekprogram kísérik.

Forrás: VN/MMA

Bakucz András pályafutása önmagában is „összművészeti” jellegű, kezdettől feszegeti a határokat. Szombathelyen minden bizonnyal sokan még mindig „ferrumosként” emlékeznek rá: nemcsak színészként, hanem plakátok és színházi terek tervezőjeként. A Westwerk egyesületet – amelynek alapítója volt – szintén a különböző művészeti ágak együttműködésének igénye, a közös munka vágya hívta életre. Az ösztöndíjprogramban szintén fontos volt számára a találkozás, az eszmecsere lehetősége.

András jelenleg saját építészeti irodájában dolgozik, komoly tervezési kihívások érik nap mint nap. Lakó- és középületeket, műemléki felújításokat tervez, főépítészi feladatot is ellát. A soproni NYME FMK Alkalmazott Művészeti Intézetében végzett, aztán színdinamikai szakmérnöki, utána műemlékvédelmi szaktanácsadói dimplomát szerzett a BME-n.

Az elmúlt három évben – az MMA ösztöndíjasaként – arra az elméleti problémára koncentrált, amelynek kibontására az ösztöndíj adott lehetőséget. A kiállításon kisfilm és föllapozható könyv – a Fényhatár – engedi a látogatót közelebb ennek a nagyszabású munkának az eredményéhez. De nem csak az: A pajtától a templomig címmel mutatkozik be az MMA művészeti ösztöndíjasainak építész-szekciója március 25-én 14 órakor a Pesti Vigadóban. „Miképp lehet az egykori csűrökbe modern szálláshelyeket tervezni? Hogyan lehet új rendeltetésekkel megtölteni az egykori királyi palota alatti, sziklába vájt pincerendszert Abasáron? 

Hogyan fogalmazható meg a fény- és színalkalmazás elmélete az építészet által? Csak három azok közül a kérdések közül, amelyekre sikerrel válaszoltak az MMA ösztöndíjpályázatának végzős ösztöndíjasai” – mondja az ajánló. A kilenc résztvevő között természetesen ott lesz Bakucz András is, aki kutatása során a szín és az építészet viszonyát vizsgálta, kísérletet téve egy, a korábbiaktól eltérő megközelítés megfogalmazására: „Az ösztöndíjas időszakban vállalt munka eredménye egy elméleti írásmű, ami könyv formájában segíti majd a tervezőművész-képzésben végzett oktatói tevékenységemet, és reményeim szerint új szempontokkal gazdagítja az építészeti tér multimodális érzékeléséről és az építészet eszközeiről való gondolkodást.”

Az elkészült elméleti munka egyik alapvetése úgy szól, hogy „a szín térteremtő eszköz, dimenzionalitással bír: a szín maga a tér”. Bizonyára haszonnal forgathatják majd Bakucz András tanítványai is. Több mint tíz éve fény- és színtant oktat meghívott egyetemi előadóként tervezőművész hallgatóknak. A kutatás alapkérdése oktatói és tervezői  munkája nyomán körvonalazódott. Az ösztöndíjprogram véget ért, ez a számadás, a bemutatkozás, a színrelépés ideje. Andrást ismerve biztosak lehetünk abban is, hogy nem a pihenésé. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában