Nagyszínpad

2023.04.27. 16:00

Bolhából sikkes és virgonc elefántot: pénteken Feydeau-bemutató Szombathelyen, Béres Attila rendezésében

A Weöres Sándor Színház még mindig képes emelni a tétet: a Kutyabaj-ősbemutató után pénteken este a bohózatok bohózatával ültet bolhát a fülünkbe a társulat, Béres Attila rendezésében.

Ölbei Lívia

Fotó: Benko_Sandor

Béres Attila itt volt a szombathelyi színház születésénél, fontos előadások fűződnek a nevéhez (legelső rendezése, az Anconai szerelmesek pedig A Pál utcai fiúkkal osztozik a „legnépszerűbb” címen a színház 15. születésnapjára meghirdetett közönségszavazás szerint). Most újra itt van – egy régi-új nagy csapattal találkozik. Feydeau-tól, a bohózat nagymesterétől választott állócsillagot: a Bolha a fülbe fordítója Hamvai Kornél – ő is szívesen látott visszajáró vendég, ráadásul a bohózat („mint olyan”) régóta nem hagyja nyugodni.

Fotó: Benkő Sándor

Nézőként sem érdemes rálegyinteni, hogy „á, bohózat – az könnyű”.  Spoilerezni fölösleges, nem is lehet: egyrészt azért, mert színház (mindig éppen történik, ha tudjuk, akkor se tudjuk a végét), másrészt bohózatról lévén szó magától értetődő, hogy van benne féltékenység, megcsalás, félreértés, kétértelműség, vannak sikamlós helyzetek, vannak házastársak és szeretők – csak győzzük követni.   Van sok ajtó, van happy end.  Van sok látszat – és van lényeg. Olyankor egy-egy röpke pillanatra elhalkul a nevetés. Van színház. Minden porcikája az.  

Fotó: Benkő Sándor

Annyi mindenre rásütjük, hogy fergetegetes, hogy ezt a jelzőt tegyük el a premier utáni időkre. Addig csak annyit, hogy a színészek – Orosz Róbert (duplán is), Nagy Cili, Sipos László Márk, Balogh János, Domokos Zsolt, Nagy-Bakonyi Boglárka, Némedi Árpád, Gyulai-Zékány István, Mari Dorottya, Kelemen Zoltán, Horváth Ákos, Bálint Éva, Antal D. Csaba – olyan elegánsan, csillogóan,  sikkesen és pontosan röpülnek, csetlenek-botlanak végig Tihanyi Ildi jelmezeiben, Horsenyi Balázs trükkös-tükrös díszletében a történeten, hogy öröm nézni. Bolhából csinálnak virgonc elefántot, kő kövön nem marad. És mégis. Ja, és titokban zenés-táncos is.

A premier pénteken 19 órakor kezdődik a nagyszínpadon. Szereti ön a pisztáciát? Ha esetleg nem, az előadás végére megszereti, az biztos. Két szünet, három felvonás. Ahogy a nagykönyvben  írva van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában