Hosszú sorok

2023.04.10. 17:40

Húsvéthétfő a Vasi Skanzenben: nyuszisimogatás és táncház várta a családokat - fotók

Hosszan kígyózott a sor húsvéthétfőn a Vasi Skanzen előtt. A kellemes, napsütéses idő még népszerűbbé tette a Falumúzeum délutáni rendezvénysorát: többszáz család váltott belépőjegyet.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

Nyuszisimogató, népi fajátékok, tojásírás és kulturális programok ígértek tartalmas kikapcsolódást húsvéthétfőn a Vasi Skanzenben. Az időjárás is kegyeibe fogadta a programsort: az esős, hűvös napok után végre kimozdulhattak a családok. Délután három órakor hosszan kígyózott a sor a Falumúzeum bejáratánál, ennek ellenére gyorsan haladt a jegyváltás, maximum negyedóra várakozás után mindenki bejutott.

Óránként cserélték a házi nyulakat a nyuszikifutóban, hogy az állatok „bírják a strapát”, vagyis a gyerekhad rohamát: ottjártunkkor Pillangót, a harmadik életévében járó, szürkésfehér színű kiskedvencet simogatták az apró kezek. Vörös Norberttől, a skanzen állatgondozójától megtudtuk, nagyon nagy az érdeklődés: sok család a bejárattól mindössze pár méterre lévő állomáson már elakadt, pedig bőven kínáltak látnivalót a Savaria Múzeum programszervezői.

Fellépett az Ungaresca Táncegyüttes, a talpalávalóról a Boglya Népzenei Együttes gondoskodott és a látogatók a hagyományos vödrös locsolásból is kaptak ízelítőt. Csillag, a póniló húzta a szekeret, ami a gyerekekkel körbe-körbejárt a vasi tájházak között. 

A vállalkozókedvűek kipróbálhatták a tojásírást, de megnézhették azt is, hogyan készülnek a berzselt tojások. Lukácsházáról érkezett Pallósiné Bakula Márta népi iparművész, aki érdeklődésünkre elmondta: a díszítésül szolgáló levelet harisnyával szorította rá a főtt tojások héjára, majd azokat lila- és vöröshagyma levében főzte, később szárította. Végül a gyerekek bonthatták ki a hagyományos festési technikával készült berzselt tojásokat. Ez is népszerű program volt, csak úgy, mint a zsákban ugrálás, a célbadobás és a kosaras körhinta.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában