Nagy utazás

2023.04.01. 08:30

Találkozó a szombathelyi színházban: Candide-ék a Krúdy Klubba várják a közönséget

A szerencsétlen-szerencsés Candide azonnal és végérvényesen belopta magát a szombathelyi közönség szívébe. Múlt év márciusában volt a bemutató, és most megint műsoron van az előadás. Április 3-án, hétfőn este pedig (a délutáni előadás után): közönségtalálkozó!

VN

Szemben: Csonka Szilvia és Sipos László Márk a Candide-előadásban. Az operatőr: Kondor Noémi

Fotó: Benkő Sándor

 

 

„Candide jól van. Jó helyen: egy gazdag báró családjával éli békés mindennapjait. Kunigunda a báró lánya, akibe Candide – mi más következne mindebből – beleszeret. Pangolosi tanár úr, a család háziorákuluma szerint nincs okozat ok nélkül, és minden a lehető legjobban van ezen a legeslegjobb világon. Az okok költőisége azonban – vagyishogy Candide és Kunigunda vonzalma tettekbe fordul a csalitosban, szükségszerűen maga után vonja a következmények prózaiságát, vagyishogy a kis Candide-ot mindenekelőtt összevissza pofozzák, majd magára hagyják a semmi közepén. Voltaire 1759-es kalandregénye egyben filozófiai gúnyirat, a szerző éles kritikája a leibnizi optimizmus felhőtlen valóságszemléletéről. Ugyanakkor felnövéstörténet is: egy fiú a szerelmet kergetve verekszi át magát a világon, és eközben elveszíti ártatlan önfeledtségét. Voltaire saját korának visszásságait mutatja fel – az ő példáját követve előadásunk kortárs környezetbe helyezi a cselekményt” – mondja az ajánló. 

Csonka Szilvia és Domokos Zsolt a Candide-keretjátékban
Fotós: Benkő Sándor

Az előadás sorsa sem volt könnyű, és nem csak az ismert, a színházakat is sújtó nehézségek, a világállapot miatt. (Mindenesetre érzékeny és jó döntés volt elővenni ezt a középiskolai évekből földerengő kötelező olvasmányt, amelyből készült ugyan korábban is színházi bemutató, de talán sosem volt ilyen éles, ilyen időszerű a kérdés fölvetése, hogy de hát milyen világban élünk.) 

Megbetegedés miatt szerepcserékre, -átvételekre volt szükség, aki mostanában nézi meg a szombathelyi Candide-ot, már nem Major Eriket, hanem az eredetileg Cacambót játszó Gyulai-Zékány Istvánt láthatja a címszerepben. Cacambót Hajdu Péter István játssza. 

Az április 3-án, hétfőn 15 órakor kezdődő előadás után néhány szereplővel is találkozhatunk: 18.45-kor közönségtalálkozó a Krúdy Klubban, a rendezővel, Nagy Péter Istvánnal, valamint Csonka Szilviával, Gyulai-Zékány Istvánnal, Domokos Zsolttal, Szerémi Zoltánnal, Mari Dorottyával. A beszélgetést vezeti: Sipos László Márk (szintén szereplő). Természetesen azokat is várják, akik korábban látták, esetleg ezután nézik meg az előadást – ebben a világok legjobbikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában