Kiállítás

2023.04.28. 17:38

Várkert: a város zöld szigete - fotók

A körmendi Várkert évszázadai – avagy a barokk kastélyparktól a majálisokig címmel nyílt kiállítás a Batthyány-kastélyhoz tartozó Sala Terrena Galériában. A kiállítást Móricz Péter múzeumvezető, történész tervezte.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

A kiállításnak helyet adó épület korábban a Batthyány-levéltárnak adott helyet, később a cipőgyár működött itt. A földszinti Sala Terrena Galéria egy ideje kiállítótérként funkcionál. Nemrég elbontották a szomszédos ipari létesítményeket, így újra közvetlen lett a kapcsolat a történelmi épület és a Várkert között.

Bebes István polgármester köszöntőjében így fogalmazott: egy időutazásra vár bennünket a kiállítás a Dr. Batthyány -Strattmann László Múzeum munkatársainak jóvoltából. A körmendi Várkert velünk élő valóság, egy csoda – mondta, majd azt is hozzátette: aki kertet alkot, az szépséget, maradandóságot teremt. Ezt tették a Batthyány-család tagjai is, amikor létrehozták főúri lakhelyük szomszédságában a korábban 37, ma már csak 34 hektáros kertet, amelyben járt maga Ferenc József császár is 1857-ben Batthyány Fülöp herceg jóvoltából.

Dr. Szinetár Csaba zoológus-tanár megnyitó beszédében kitért arra, hogy Körmend szerencsés város, hiszen a korábbi évszázadokban élt a településen olyan dinasztia, amely fontosnak érezte, hogy lakókörnyezete mellett megteremtsen és megőrizzen egy zöld szigetet, ahol nemcsak ő maga, hanem az ott élő növények és fák is jól érezhetik magukat. Szó esett a park öreg fáiról is, amelyeket a 18-19. század fordulóján ültettek. A Gessner emlékkő a Várkert eldugott szegletében látható, kevesen tudnak róla, pedig maga Kazinczy Ferenc is eljött Körmendre, hogy megnézze.

A kiállítás sokszínű: a Várkert történetét, tulajdonosait, rendezvényeit, szabadidős lehetőségeit, állat- és növényvilágát, szobrait éppúgy bemutatja, mint a majálisokat, amelyek közül az elsőt 1958. május elsején rendezték meg a szovjetek kivonulása után. Zárásként a kiállítóterem előtt leleplezték a felújított, az 1780-as években készült Kybelé szobrot, amely eddig a kastély elzárt, északi kertjében állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában