Április 11-én

2023.04.11. 19:24

Zümmögő kávéház - Versmenü a költészetnapi asztaloknál az Agorában - galéria

Ölbei Lívia

Forrás: Cseh Gábor

Fotó: ©

A magyar költészet napja alkalmából kedden megnyílt az Agora Café a szombathelyi sportház nagytermének parkettjén: a kávé mellé verseket kínáltak.

„....meglepetés e költemény / csecse / becse: ajándék, mellyel meglepem / e kávéházi szegleten / magam / magam...” József Attila születésnapját hol máshol ünnepelhetnénk szebben-jobban, ha nem kávéházban. És bár az Agora – MSH nagytermében nincsenek hatalmas tükrök, nincs márvány; és nincs gomolygó cigarettafüst sem, mégis sikerül megteremteni erre a röpke délutánra azt a kávéházi hangulatot, amely megidézi talán még József Attila kedvenc kávéházát is, a Japánt.  Most nem versek születnek, hanem versek hangznak el a kávéházi szegleten – ezért aztán voltaképpen meg is születnek újra: hiszen az irodalom akkor él, ha élünk vele.

Az Agora – MSH munkatársai – Horváth Zoltán igazgató köszöntőjében utal is erre – minden évben kitalálnak valamit a költészet napjára. Most azt találták ki, hogy az alkalmi kávéház asztalai mellé leültetnek körülbelül harminc szombathelyit, akik összeállítják a saját költészetnapi versmenüjüket – hogy aztán tőlük rendeljenek a kávéházba betérő  vendégek. Ahogy Novák Edina mondja: mindenki örömmel elfogadta a meghívást. Várja a vendégeket a polgármester, az alpolgármester, a megyés püspök, a tiszteletes, a frakcióvezető, a főiskolai tanár, a költő, a tűzoltó alezredes, a népzenész, az orvos, a karnagy, a műsorvezető, az újságíró. Hoztak klasszikusokat és kortárs verseket, küzdve a bőség zavarával, gyöngyhalászok egy mélységesen mély óceán szélén. Ady, Kosztolányi, József Attila, Faludy, Kányádi, Petőfi, Babits, Radnóti, Varró Dániel, Rakovszky Zsuzsa, Károlyi Amy, Erdős Virág, Szép Ernő, Kemény István, Turbuly Lilla, Tóth Réka Ágnes – tényleg muszáj levegőt venni. És a vendégek jönnek. Van, aki Bécsből – mert ott dolgozik, este a WS Színházba készül. A forgószínpad nem akar megállni, már záróra van – de még beszélgetünk.

„...im e zümmögő kávéházban várok reátok...” Ezt is József Attila írta. Hát itt vagyunk, eljöttünk sokan.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában