Hagyományőrzés

2023.05.30. 12:35

Gazdagodott a közösség – Vaskeresztesen is elültették Petőfi körtefáját

Tóth Kata

A Magyar Kultúráért Alapítvány tett közzé felhívást: pályázaton lehetett igényelni Petőfi körtefájának újraszaporított oltványát Magyarországról és a határon túlról – a száz körtefa száz helyszínen ver gyökeret. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja volt a beadás határideje (a fa újraültetése mellett a vaskeresztesieknek össze kellett gyűjteniük falujuk legjellemzőbb gyümölcsfáit és az ehhez kapcsolható néprajzi örökséget), és piros pünkösd hétfőjén ültették el a fát a falu elején lévő parkban. 

A hagyományőrző gyermekcsoport nemzetiségi ruhában, locsolókannákkal érkezett a helyszínre. Krancz Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Hatosné Németh Valéria, a német önkormányzat elnöke ismertette a pályázat anyagát, Petőfi Sándor főbb életrajzi adatait, verseit, és elmondta a Szeget szeggel című versét. A polgármester és Krancz Adél, a gyermekcsoport vezetője ültette el Petőfi körtefáját. Eberhardt Szabina, a gyermekcsoport másik vezetője és a gyerekek locsolták meg az oltványt, hogy életerőssé, termővé váljon. A körtefa lédús, ízletes, egyszínű sárga termést hoz majd. A helyiek örülnek, hogy falujuk becses történeti emlékkel gazdagodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában