Tánc

2023.05.27. 22:11

Videó, fotók - Gyöngyöt és söprűt kaptak – 7. Vincze Ferenc szólótáncverseny a gencsapáti pünkösdi folklórhétvégén

A 7. Vincze Ferenc szólótáncversenyt rendezték szombaton a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtárban. Öt korosztályban mintegy 40 táncos 22 produkcióval – szólók és párosok – nevezett a megmérettetésre.

BTK

Fotó: Unger Tamás

A település meghatározó táncos egyénisége volt Vincze Ferenc – a róla elnevezett nemes vetélkedés célja a megemlékezésen túl a vasi néptánchagyomány gondozása, átörökítése és széles körű megismertetése. A nevezők szabadon választhattak a vasi táncanyagból: gencsi kanásztáncot, vasi söprűtáncokat, büki lassú csárdást, verbunkot és friss csárdást, vasi ugróst is láttunk a műsorban.

A gyerekek voltak legtöbben a vasi műhelyekből, de a serdülő (13-16 éves), az ugrálós (16-20 éves), a verbunkos (20-35 éves) és a söprögetős (35 év felett) kategóriába tartozók is indultak a családias, jó hangulatú megmérettetésen.

A szervezők nevében Varga Albin, a művelődési ház igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az öt éve elhunyt Antal László koreográfus, néptáncpedagógust idézte: „Kell ez a verseny. Kell, hogy felhívja a figyelmet szűkebb pátriánk értékeire. Legyünk rá büszkék, ezért lábunkban, sikereinkben és lelkünkben meg kell őriznünk, hogy továbbadhassuk a jövőnek.”

A Nyugat Magyarországi Néptáncszövetséget Korbacsics Tibor „Csicsa bácsi” képviselte: – Az érték nincs válságban. Az érték stabil. A válság a gondolkodásmódban van. A gyerekek, akik itt vannak, értékhordozókká váltak azzal, ami a lábukban, a lelkükben, fejükben van – mondta útravalóul.

A táncosoknak a Boglya Népzenei Együttes húzta a talpalávalót fáradhatatlanul. A versenyszámokat öttagú zsűri értékelte: Sztanó Hédi táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja, néprajzkutató, filmrendező; Delbó Krisztina néptáncpedagógus, koreográfus, Aranygyöngyös táncos; Kökény Richárd Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja, Örökös Aranysarkantyús táncos, a Népművészet Ifjú Mestere és Majoros Róbert táncpedagógus, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetője.

Az eredményhirdetéskor a négytagú zsűri elnöke, Sztanó Hédi elismerését fogalmazta meg: nagy élmény volt látni a produkciókat, érezhető a fejlődés, és nem csak az egyes gyerekeké, hanem a régióban a pedagógiai munkáé, mondta.

A díjazottak

Három táncos kapott különdíjat: Böő Botond, Zsilkó Máté és Sipos Hanna

Gyöngy díjban részesült: Erdősi Zselyke, Pintér Vica, Spiegel Anna, Molnár Luca, Pintér Dóra, Somogyi Kíra Johanna, Mundy Lenke, Bakucz Borbála, Somlai Nikoletta

Söprű díjas lett: Szalai Mátyás, Somos Domonkos, Bakó Benedek, Zsilkó Máté, Babócs Zoltán

Vincze Ferenc díjat kapott a gyermek kategóriában: Kádár Hunor és Paksa Bendegúz; a serdülő kategóriában: Nagy Olívia Szilvia–Németh Dávid és Németh Sára; az ugrálós korosztályban: Sipos Hanna, a verbunkos kategóriában Borsodi Gergely

Vasárnap a Gencsi Söprű Néptáncfesztiválon mutatkoznak be a díjazott szólisták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában