a mi kedvenceink

2018.06.23. 12:00

A legjobb nyári olvasmányok – Könyves kalandok mobilozás helyett

Elérkezett a nyár, a pihenés ideje. Vakáció alatt jobb száműzni az internetet, s a kezünkbe fogni néhány könyvet, esetleg egy e-bookolvasót. Megannyi izgalmas regény vagy verses kötet vár ránk. Íme, a mi kedvenceink:

Gulyás Regina Olimpia

Fotó: Pixabay

Hangolódáshoz, olasz életérzéshez és teljes nyugalomhoz

Már nyár elején érdemes elővenni Frances Meyes világhírű regényét, mely egészen Toszkánáig repíti az olvasókat. A dolce vita apránként tanulható, a Napsütötte Toszkána remekül mutatja hozzá az utat. A könyv bemutatja Frences és férje, Ed kalandos útját az amerikai élettől az olasz házbirtokosi létig. Szó esik a felújításról, természettel való összhangról, olasz életérzésről, antropológiai különbségekről, s mindenről, ami igazán Toszkána és igazán nyár. Azoknak is érdemes lehet olvasni a regényt, akik a filmadaptációt is látták, hiszen – bár a hangulat majdnem azonos- a történet nem azonos. Marcellot sajnos itt nem kapunk, viszont annál több kulturális adalék kúszott a sorok közé. Amennyiben a gyakran emlegetett ételeket szívesen elkészítenénk, a Napsütötte Szakácskönyv remek kiegészítő a regény mellé.

Az esti bor mellé

Kellemes nyáresti órákban kincset érhet egy jó verseskötet. Oly' kevesen olvasnak kortárs alkotókat, éppen ezért – kilépve József Attila és Ady bűvöletéből- most Simon Márton méltán népszerű kötetét ajánljuk figyelmükbe.

„Simon Márton új verseskötete a nagyvárosi szorongás szótára. Szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban, a félig kihunyt fényreklámok tömörségével. Baltával és körömollóval esik neki a nyelvnek, mintha mindig azt az egyetlen elrugaszkodási pontot keresné, ahol költészet és valóság egymásba zuhan.” – olvashatjuk a velős összefoglalót a borítón. A kötet a mélázáshoz, gondolkodáshoz kiváló alapanyag. Asszociációs játéknak sem utolsók a Polaroidok egyes darabjai.

089 A joghurtos pohárba

száradt kanál nyugalmával.

Barátnős estékhez – társaság nélkül

A könnyed vonalon haladva ajánlunk valamit, ami társaság híján szuper lehet „barátnős” estékhez. A stílus királynői tíz olyan nőről szól, aki forradalmasította a divatos. Nem csak ruházkodási aspektusból, de magánéleti oldalról is megismerhetünk olyan ikonokat, mint Audrey Hapburn vagy éppen Jackie Kennedy. „A divat változik, a stílus örök”. (Coco Chanel)

A szépirodalmon túl is érdekes az irodalom

Nyáry Krisztián kétrészes könyvsorozata, az Így szerettek ők az írókkal, költőkkel kapcsolatos tabukat döntögeti. Hamar elhessegetik a történetek a romantikus tévképzeteket, helyette úgy látjuk az alkotókat mint hús-vér emberek, akik hibáznak és szeretnek. Olvashatunk Ady-Léda és Ödön érdekes hármasáról is. Tudta, hogy együtt éltek a meleg férjjel hármasban, boldogan Párizsban? A mi hősünk, Petőfi sem volt mindig olyan rendes. Egy debreceni színésznő kezét kérte meg, miközben Júliával már jegyben járt. Ilyen és ehhez hasonló érdekességektől marad tátva a szánk, ha kezünkbe vesszük az említett könyveket.

+ 1 :

Egy könyv, amihez olvasni sem kell

A nyírd ki ezt a naplót remek lehet a tinik és a felnőttek számára egyaránt. Olvasi ugyan nem sokat kell, mégis nagy kalandokat ígér. Minden olyat tehetünk vele, amit egy klasszikus könyvvel nem merünk, vagy nem akarunk. Ebben érdekes, sokszor felháborító feladatok segítenek mineket, úgy mint: Öntsd, löttyinsdd, köpd, csökkentsd, borítsd a kávédat ide! A felnőtt színezőkhöz hasonló nyugalom vár egyes oldalak elkészítésénél.

 

Ne feledjük, az olvasás pozitívan hat az agyunkra, valamint a helyesírásunkra is. Remek kikapcsolódás lehet a nyáron.

További olvasnivalókat, kedvenc regényeket/ köteteket várunk kommentben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában