Találkozás az alkotókkal

2018.04.24. 07:00

A Szélérzés című film alkotóival találkozhattak az érdeklődők Szentgotthárdon

Szlovén film-, és verselő irodalmárokkal találkoztak a Szlovén Könyv Hete programsorozatban a szentgotthárdi Szlovének Házában az érdeklődők. Dušan Šarotar író és Feri Lainšek író, költő majdnem lehetetlen küldetésre vállalkozott.

Civil/Horváth R. László

Dušan Šarotar (író, költő), középen Franci Just (irodalomtörténész), Feri Lainšek (író, költő) Fotó: Horváth R. László

A két barát-tanár a szél csendjét, az orkán üvöltését, a szellő lágy simogatását vetette papírra, álmodta filmkockára. Az Občutek za veter, magyarul Szélérzés című filmet vetítették, amely Feri Lainšček és Dušan Šarotar azonos című könyve alapján készült.

Dušan Šarotar (író, költő), középen Franci Just (irodalomtörténész), Feri Lainšek (író, költő) Fotó: Horváth R. László

A mongol sivatagban monochrome fehér havat, a muraszombati napraforgótáblában apró homokot söpör maga előtt a szél. A búcsúi forgatagban öt eurós kalapban, fagólyát reptetve elevenedik meg a múlt, egy család, egy falu, egy ország és az emberiség múltja. Hiába az elektromos gitár a falon, ha a banda a lélekdalokat hegedűn játssza az útszéli homokkő-feszület tövében, miközben utuk a vetéstől az aratásig ért. A korrajz telítődik a humorral átszőtt nehéz munkával, a gyerekek itt is, ott is nevetnek, miközben a szél csendje tapinthatóvá válik: a világégés szomorúsága elég a tábortűzben.

A szélkomp átment a túlpartra, elvitte a zenészeket, hátrahagyott egy hangporszemet és pár falat kenyeret.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában