A fiatalokban munkál a düh

2018.05.23. 19:26

A WS Színházban kihirdették a mininovella-pályázat eredményeit

Az Európai Színházi Konvenció Young Europe elnevezésű projektjéhez hirdettek mininovella-író pályázatot a Weöres Sándor Színházban 13 és 17 év közötti Vas megyei fiataloknak. Kedd délután ünnepélyes eredményhirdetést tartottak.

Lutor Katalin

A mininovella-pályázat első helyezettje Déri Anna lett. Réthly Attilától vette át a keretbe foglalt oklevelet Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

 

Legutóbb ebben a térben megőrült valaki – gondoljuk, amint helyet foglalunk az Egy bizonyítás körvonalainak díszletei előtt. Most Réthly Attila, a színház főrendezője fogadja a kivilágított közönségsorok székfoglalóit. A Young Europe projekt első lépésének záróakkordja most ez. Amszterdami, berlini és magyar színházak fogtak össze benne. Szombathelyre nyolc novella érkezett a Családom és egyéb állatfajták címet viselő pályázatra, mondja Réthly Attila, ami kevés is, sok is – attól függ, hogyan nézzük. Szándékosan választották ezt a nem túl modernnek tűnő módszert: novella-írással vonják be a fiatalokat a színházi, színpadi alkotásba. És az már bizonyos, hogy a központi témája a további alkotásnak a düh lesz. Az európai fiatalok dühe és annak különböző megnyilvánulási formái és okai. A novellák alapján úgy tűnik, hogy ez egyszerűen megkerülhetetlen: munkálkodik ebben a generációban valami zsigeri kiábrándultság.

A mininovella-pályázat első helyezettje Déri Anna lett. Réthly Attilától vette át a keretbe foglalt oklevelet Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A zsűrit Jordán Tamás színházigazgató, Balázs Júlia dramaturg, Hartai Petra, a WSSZ színésznője és Réthly Attila alkották. Harmadik helyezést Szabó Dorka ért el, a második Gergely Dóra lett, az első helyet pedig Déri Anna Apám című alkotása érdemelte ki. Utóbbit Gonda Kata, a színház színművésze fel is olvasta az eredményhirdetés végén. A szomorú és fájdalmakkal teli gyermekkorra visszaemlékező írás a maga megrázó egyszerűségével mutatta be egy érett gyermek sorsát – családi vitákkal, válással, könnyekkel.

A pályaművek szerzőivel még további együttműködés is várható. Talán egy napon az ő alkotásaikból összegyúrt előadásra váltunk majd jegyet a színházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában