tehetség

2018.05.22. 10:35

A Zathureczky-emlékverseny megnyerése sokkal több egy egyszerű győzelemnél

Nagy sikert ért el a vasi származású Osztrosits Éva a napokban megrendezett Országos Zathureczky Ede-emlékversenyen.

Kovács Ágnes

Osztrosits Éva doktori iskola hallgatója, növendékeket oktat, és rengeteget koncertezik Fotó: VN-Archív

Az erkölcsi elismerésen túl a győztes négy évre megkapja használatra Zathureczky Ede hegedűjét és vonóját. A versenyt a Zeneakadémia rendezi, az utolsó négy évben diplomázott hegedűsöknek. Azokat a már végzett növendékeket hívják meg a versenyre, akik egyetemi tanulmányaikat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatták, és a diplomakoncertjükre egyértelműen ötöst kaptak – meséli Osztrosits Éva.

A versenyt május elején a Régi Zeneakadémia kamaratermében rendezték, nyilvános volt, a hegedűsök közönség előtt mérhették össze

tehetségüket. A végeredményről, a nyertes személyéről a Zeneakadémia hegedűtanárai, néhány kamaratanára, és a vonós tanszékvezető döntött. A versenykiírás nem tartalmazott kötelező darabot, csupán annyit írtak elő, hogy egy romantikus hegedűversenyt kell előadni, teljes terjedelmében.

Éva választása Brahms D-dúr hegedűversenyére esett. Ahogy mondja, a Rogeri-hegedű és a Sartory-mestervonó négyéves használata önmagában óriási megtiszteltetés, hiszen ezek Zathureczky Ede tulajdonai voltak, ezzel koncertezett, és járta a világot. Zatrhurecky Ede a Zeneakadémia igazgatója, Kossuth-díjas, világszerte elismert hegedűművész és tanár volt. Együtt dolgozott Bartók Bélával. Zathureczky tanítványa volt például Pauk György, Kovács Dénes vagy Halász Ferenc is. A korábbi Zathureczky-verseny győztesei közül Éva Nyári Lászlót, Dóczy Áront és Deák Mártát említi meg elsősorban. Éva szerint egy jó mesterhangszer használata nagy segítség egy művész számára. Még kifejezőbben, még nemesebben tudja megszólaltatni a művész által elképzelt karaktereket, zenedarabot, amilyen szintet egy közepes minőségű hangszerrel elérni esetleg lehetetlen lenne. Egy jó mesterhangszer nagy inspirációt ad a művésznek a munkához. Ennek eredményeképpen egy-egy versenyen is jobban tud teljesíteni a művész. Éva lelkesen mesél még magáról a hangszerről, erényeiről. Azt mondja, hogy a hegedű hangja nemes és kiegyenlített. Különböző hangszíneket egyszerűbb játszani vele, máshogy szólal meg, egy egész zenekaron is „átvisz”. A hegedű egyébként az 1700-as években készült,

esztétikailag is kimagasló értéket képvisel. Sartory pedig a világ vonókészítő mesterei között is talán a legjobb.

Osztrosits Éva doktori iskola hallgatója, növendékeket oktat, és rengeteget koncertezik Fotó: VN-Archív

 

Alkotásai rendkívül rugalmasak, a különböző vonásnemek könnyen megszólaltathatók, és a hegedű hangját is sokkal kifinomultabbá teszi. Négy évvel ezelőtt ennek a versenynek a győztese, és a másik, a mester nevét viselő, több korosztályban meghirdetett országos verseny győztesei közös gálahangversenyen vették át díjaikat. Idén azonban ez máshogyan alakult, mert a Zathureczky Ede országos verseny ezúttal ősszel lesz, így Éva már most a verseny után, az eredményhirdetésen átvehette az emlékplakettet, a hangszert, a vonóval, és ráadásként Zathureczky eredeti hegedűtokját. Arra a kérdésre, hogy saját megítélése szerint hol tart most a pályáján, és mik a tervei a közeli, és a távolabbi jövőben, Éva azt válaszolja, hogy pályakezdő muzsikusként úgy véli, folyamatosan részt kell vennie minél több megmérettetésen.

Az idei tanévtől a Zeneakadémia doktori iskolájának doktorandusz hallgatója lett. Ez még három év tanulást jelent, vagyis addig ez biztosan meghatározó része lesz az életének. Ezen kívül kamarazenét oktat a Zeneakadémia növendékeinek, és a Kruppa kvartett tagjaként, valamint más kamarafelállásokban rengeteg koncertet ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában