Felszabadít testet, lelket

2018.01.17. 11:00

Etka-jóga: erőgyűjtő foglalkozások az idősek klubjában

Minden második hét keddje az Etka-jógáé a Váci utcai idősek klubjában. Tegnap meglestük, hogyan ismerkednek a szépkorúak az erőgyűjtő módszerrel.

Tersztyánszky Krisztina

Tóth Katalin és Kovácsné Károlyi Zelli Fotó: Szendi Péter

Komótos, nyugodt mozdulatok, a résztvevők hol körbe járnak, hol leülnek, s közben követik Kovácsné Károlyi Zelli oktató utasításait.

Tóth Katalin és Kovácsné Károlyi Zelli Fotó: Szendi Péter

- Az Etka-jóga tökéletes minden korosztálynak, hiszen a velünk született, természetes mozdulatokat gyakoroljuk vele – magyarázza a csoport irányítója. – A módszer azt üzeni: mindig tudunk javítani az életminőségünkön! Ha megnézünk egy csecsemőt, látjuk, hogy mindig egyenes derékkal ül. Felnőttként sokszor rosszul használjuk a testünket, ott feszítjük be, ahol nem kellene. Azzal, hogy visszaszerezzük a természetes testtartást, minden szervünk a helyére kerül, jobban működik, erő szabadul fel, és több oxigén jut az agyba. Ettől egyszerűen jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Kovácsné Károlyi Zelli két oldalán Beke József és Rudovics Jánosné Erzsi néni Fotó: Szendi Péter

A kezdetben bátortalan klubtagok idővel egyre felszabadultabbak lettek, életöröm lett úrrá rajtuk, mert megérezték, hogy az egyszerű gyakorlatok folytán könnyebben végzik a dolgaikat, még a mozgásszervi panaszaik is javulnak. Kíméletes módon tudják megmozgatni az egész testüket. Tóth Katalin például nyugdíjazása után kereste a mozgási lehetőséget, így talált rá az idősek klubjára.

- Szinte újjászületik az ember a foglalkozás után, felpezsdíti a vérünket – mondja. – Nagy lehetőség ez az időseknek, mert a mozgásra még sokáig szükségünk lesz. Sokat jelent nekünk Zelli ösztönzése, hogy tegyünk magunkért. És a porszívózás is könnyebb, ha figyelünk a testtartásra. Segítségével a test, a lélek és a szellem harmóniáját tudjuk megteremteni magunknak. Jóleső az érintés is, amikor megmasszírozzuk egymást. Oktatónk nagyon jól csinálja, vidám, közösségi élménnyé formálja a foglalkozást, ami felszabadít a görcsök alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában