Szerelmi üzletek egykor és ma

2018.07.18. 14:00

Kedden megkezdődött a karneválszínházi próbaidőszak: ott voltunk az olvasópróbán

Ha Karneválszínház, akkor félreértések, bonyodalmak – és happy end. Az idén augusztusban egy 18. századi komédia újratöltött változatát élvezhetjük a megyeháza udvarán, Valló Péter rendezésében. Tegnap ott voltunk a Szerelmi üzletek olvasópróbáján – a csapatban Nagy Cilivel, Bezerédi Zoltánnal, Jordán Tamással, Kálmánchelyi Zoltánnal.

Lutor Katalin

Fönn: Orosz Róbert, Antal D. Csaba, középen Nagy Cili és Kálmánchelyi Zoltán, elöl Alberti Zsófi, Bezerédi Zoltán (mint „állandó” vendég), Jordán Tamás és Németh Judit. A karneváli előadás csapata

Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A nyár mindig sok izgalmat hoz magával: hűs italok, szabadtéri fesztiválok, lenge nyári ruhák. Szombathely számára viszont egy még fontosabbat, a Savaria Történelmi Karnevált. Ezzel együtt pedig a Karneválszínházat. Most bepillantást nyerhetünk az idén augusztusra rendelt forró szerelmi kalandokba.

A nyár hangulata a színház vaskos függönyei közé is beköltözött.

A karneválszínházi előadásban fellépő színészek színes ingekben, kis nyári ruhácskákban gyülekeznek a teraszon. Nemsokára kezdődik az olvasópróba. Az asztalokon még gőzölögnek a kávék, izzadnak az apró üveges narancslevek.

Bezerédi Zoltánt pillantjuk meg az egyik kanapén, ingét mintha csak a nyár festette volna. Aztán egy hang azt kiáltja: kezdjünk! És indul mindenki felfelé a Grönholm-módszer játékterébe, az igazgatói irodába. Szövegkönyv a kézbe, a szó a rendezőé: – Alain René Le Sage alkotása egy igazi alapdarabja a francia nemzeti irodalomnak, ezáltal része a színház történetnek is –, mondja Valló Péter rendező. – A francia színházak állandóan műsoron tartják ezt az igazán csibész darabot, ami attól is folyton újra aktuális, hogy a benne szereplő alakok a hétköznapokból, az életből ismerősek. A darab 1709- ben született, akkor korának komoly társadalomkritikát nyújtott, de talán a mai mindennapok haszonlesői sem különböznek a régiektől. Ugrik a nő, ugrik a ház, ugrik a vagyon. Ilyenek ezek a Szerelmi üzletek.

Fönn: Orosz Róbert, Antal D. Csaba, középen Nagy Cili és Kálmánchelyi Zoltán, elöl Alberti Zsófi, Bezerédi Zoltán (mint „állandó” vendég), Jordán Tamás és Németh Judit. A karneváli előadás csapata
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

A készülő előadás szövegét a színészek olvassák fel, ismerkedve a szavak szépségével, a többszörösen összetett mondatok bonyolultságával. A főbb szerepekben Bezerédi Zoltán, Nagy Cili és Jordán Tamás lesz majd látható, ám újdonságból nem lesz hiány: Antal D. Csaba még friss, de annál meggyőzőbb tagja a csapatnak. Németh Judit hazug feleségként, Kálmánchelyi Zoltán furfangos udvarlóként tűnik majd fel, de Orosz Róbertet és Alberti Zsófi t sem kell félteni, ha némi átverésről és csalásról van szó. A helyszín ismét a megyeháza udvara lesz majd, azon belül is a főszereplő bárónő párizsi kertje. Valamelyest szerelmi háromszög alapozza a komédiát, ez azonban nem egy matematikailag precíz egyenlő oldalú háromszög. Ugyanis az ármánykodások során mindenki képes a másik ellen fordulni és csak a saját érdekeit előtérbe helyezni – kihasználva szerelmet, barátságot, jóhiszeműséget, kapcsolatokat.

Nem kell, hogy a környezet adja meg a többletet

Valló Péter úgy képzeli, nem kell, hogy egy karneválszínházi előadás különbözzön a kőszínházi műsortól. Hiszen a színháznak nem kell, hogy a helyszín adja meg elsősorban a többletét – régen sem volt ez máshogy: szabadtér, természetes fények, friss szél kavarta levegő. Kálmánchelyi Zoltán lovagként a bárónő Nagy Cili kegyeit próbálja elnyerni, amelyet az életben, a színfalakon kívül már sikerült. Egy párként működnek együtt, most először, a színpadon is igazi szerelmeseket alakítva. Az ő kapcsolatukat is erőteljesen formálja a jó szagú papír és a drágakövek. A bárónő ugyanis a Bezerédi Zoltán által alakított Trezor úr felé is kellőképpen nyitottan viselkedik, hiszen a dúsgazdag bankár úgy adja minden frankját az özvegy hölgynek, mintha szívességet tenne neki mindezzel. Jordán Tamás mondja: már megszokta, hogy éppen eddig tart a nyári szünet, többet talán ki sem bírna, így ebben a darabban is lelkes szereplő: hol Szipoly, hol pedig álruhában Görény néven ismerhető fel. Álnok személyének az érzékeny néző nem kívánna sok jót, az biztos. Hol uzsorás, hol végrehajtó.

Bemutató augusztusban, a megyeháza udvarán.
Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Mellettem ül Móri Csaba kellékes: bőszen karikázza a hirtelen felbukkanó apróságokat. Boríték – abból biztosan bőven fog kelleni, hiszen a komoly pénzeknek az áll igazán jól, meg a bújtatott levelek is megkívánják. Kell majd sétapálca a főuraknak és nagyon sok pénz. Aztán lehet, hogy előkerül egy bilincs, no meg néhány fi nom falat is, de mindent a maga idejében. A darabnak fontos tanulsága is van, egy igazán komoly élettapasztalatra épülő, elgondolkodtató tény arról, hogy az életben ki is a legszerencsésebb: az az emberfajta, aki a többi ember munkájából él. Hogy mire is gondol itt a szerző? Kiderül majd (néhány hét múlva), ha a láthatatlan függöny felgördül: először augusztus 16-án 18 órakor a megyeháza udvarán. Augusztus 25-éig tart a karneválszínházi széria: a színházzal megyünk bele a karneválba. Addig meg hagyjuk a színészeket dolgozni. A színházi boszorkánykonyhában készül az újabb közönségcsalogató nyári előadás, a Szerelmi üzletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában