Helyi kultúra

2018.03.23. 21:58

A művészetisek megint a képtárban

A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákjainak a múlt évben készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Szombathelyi Képtárban: a hagyományok szerint.

LUTOR KATALIN

Lovenyák Nikolett volt művészetis diák vehette át a legjobbnak járó kitüntetést Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

Gimnazisták töltik meg a földszinti aulát: saját és iskolatársaik kiállított munkáit jöttek megnézni. A falon és a folyosó választékában – mintha felfestett útburkolati jelek lennének – izgalmasnál izgalmasabb grafikák, domborművek, textilek, kisplasztikák, fotók és kisfilmek várják az érdeklődőket. Mindig érdekes végigtekinteni, mi ragadja meg, mi motiválja és inspirálja a felnövekvő nemzedéket.

Évről évre

A művészeti szakgimnáziumnak évről évre jelentős külső rendezvénye a zeneművészeti tagozat legkiválóbb diákjainak koncertje a Bartók Teremben, együttműködve a Savaria Szimfonikus Zenekarral. A másik hasonlóan fontos külső művészetis programra pedig éppen most érkeztünk meg: a képző- és iparművészeti kiállításra.

Ahogy a kiállítótérbe értünk, Nagy Dorina Ismerd meg önmagad! című alkotása állított meg mindenkit. Tükörfóliára vetülő arcot képezhettünk egy hatalmas kétarcú fej forgatásával. Igen, egy csalóka tükör elég érdekes visszajelzés saját magunkról.

Kedvencet is avattunk: Horváth Diána és Peszleg Kata rézkarc és akvarell vegyes használatával A kis herceghez készített illusztrációi ejtettek minket rabul. Nem volt nehéz, Exupery sokak szívéhez közel áll, az apró karcok pedig míves aprólékossággal és pontossággal készültek.

Lovenyák Nikolett volt művészetis diák vehette át a legjobbnak járó kitüntetést Fotó: Nagy Jácint / Vas Népe

A tárlatot dr. Veress Ferenc művészettörténész nyitotta meg, aki látogatást is tett az intézményben: bejárta zegzugos műhelyeit és megfigyelte a finomszövésű textilek teremtését, az agyagtéglák arccá formálódását, a tekintet kialakulását, látta, hogyan villannak a vakuk a fotóstúdióban és azt is, ahogyan apró vonalak kereszteződéséből műalkotás születik. A példaképek fontosak. Dr. Veress Ferenc mellett ezt hangsúlyozta Koczka Tibor alpolgármester is. Nemrég derült ki egy felmérésből, hogy Szombathely a legboldogabb magyar város, mondta, hozzátéve: a kiállításon körbetekintve is ezt látni. De itt az alkotók tudhatják a legjobban, hogy ezt az örömöt nem adják ingyen: odaadó, komoly munka előzi meg.

 

Díjazták

Díjjal illették a múlt évet és a szakmai vizsgát is a legkitűnőbb eredménnyel záró diákot: a Bíró Anita-díjat ez alkalommal Lovenyák Nikolett vehette át. Textil szakon végzett a művészetiben, most tanító szakos a szombathelyi ELTE SEK-en. A gimnáziumi évei alatt a szövés és a színestervezés – a szövetek színezéséhez való mintatervezés – állt hozzá legközelebb. Néhány ilyen típusú alkotás a tárlatnak is részét képezi.

A szobrász tagozat által alapított elismeréssel ezúttal a tagozatnak nyújtott legnagyobb támogatást szerették volna hivatalosan is megköszönni. Az elismerést Horváth Zsolt kapta.

Bár lassan tustintára kékült ajkakkal ámultunk a kiállított csodákon, tettünk még egy kört a megnyitó után. Amikor csillapodott a tömeg, még több különleges plakát, dombormű és kisplasztika került a szemünk elé. S igaz, hogy rontott a merengésen a meleg hiánya, de a sok alkotásról maradandó benyomást csak ismétléssel kaphatunk. A szombathelyi művészetisek képtári kiállítását nem elég egyszer megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában