Kortárs irodalom az Aranypatak partján

2018.08.14. 07:00

Varró Dani Bozsokon – Először rendezték meg a versfesztivált

Első alkalommal rendezték meg az Aranypatakról elnevezett versfesztivált Bozsokon, a műemlék toronyrom környékén. Először, de nem utoljára.

Varró Dániel örömmel fogadta a meghívást

Fotó: sá

A fesztivál pénteki napján vers szövegtárgyakból nyílt kiállítás a bozsoki Kneipp-házban. A pályázatra 34, különböző technikákkal készült mű érkezett minden korosztályból. A megnyitón az alkotásokat Iliás Márta művészetterapeuta, a zsűri egyik tagja méltatta. A Vas megyei költők közül Pődör György, Devecsery László, Tóthárpád Ferenc, Kelemen Zoltán és Csider Sándor költeményei ihlették meg a pályázókat.

Varró is humoros előadás tartott

A megnyitót követően Pődör György költő mutatkozott be a közönségnek. Mint a Vasszécsényi Ásványmúzeum vezetője gyűjteményének több darabját is magával hozta. Az ásványokat nemcsak tényszerűen, hanem mitológiai szempontból is bemutatta, majd az ezekhez kapcsolódó kötetből olvasott fel részleteket. Csepregről Sárváry László költő és lánya, Szalkayné Sárváry Hajnalka érkeztek versekkel. László régebben a csepregi fúvószenekarnak volt a karnagya, így a versmegzenésítés műfaja sem áll tőle távol, lányának pedig idén tavasszal jelent meg az első verseskötete a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában, Tündéri virágok zenéi címmel. Szombaton, a fesztivál „fő napján” két helyszínen párhuzamosan többtucatnyi programmal várták az érdeklődőket. A Kneipp-versudvarban megfordult Bősze Éva, Döme Zsuzsa, Katzler Hilda, Sinkó Adrienn, Bognár Alexandra, Nagy Róbert és Devecsery László; föllépett a Triola együttes és Rajmon Ádám, Horváth Johnny Tibor és Bene Zoltán. Este Poócza András zárta a helyszín programsorát. A műemlék toronyromnál felállított színpad környezete páratlan hatást keltett a fellépők műsorához. Itt volt látható többek között a 701-es csoport, a Háklár Banda és Bujtás Ervin, verset mondott Szalay András, a Vasi Múzeumbarát Egylet versmondó körének tagja. Varró Dániel József Attila-díjas költő humorral fűszerezett előadását is itt hallhatta a közönség. A költő pozitívan nyilatkozott a fesztivál létrejöttéről, és külön kiemelte a kellemes környezetet.

Varró Dániel örömmel fogadta a meghívást
Fotó: sá

Kelemen Zoltán és Völgyi Attila Középkorunk című előadását a vasi kötődésű Tarisznyások előadása követte, majd a program egyik szervezője, a Rózsabors Műhely koncertjével zárult a fesztivál. Bozsok – kedvező fekvésének és gyönyörű környezetének köszönhetően – vonzza a kulturális programokat is. Augusztus elején jubilált a Bozsoki Zenei Fesztivál, ahol a komolyzene kap kiemelt szerepet; az első alkalommal megrendezett Aranypatak vers fesztivál pedig bizonyította, hogy van hely itt egy kortárs irodalmat támogató programnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában