Sport

2017.09.18. 21:47

Dévai Boglárka tarolt – megnyerte ugrásban a világkupa-sorozatot

PÁRIZS Újabb nagy siker Dévai Boglárkától: a Szombathelyi Sportiskola tornásza akárcsak itthon, a párizsi Challenge világkupán is ezüstérmet szerzett ugrásban, ráadásként ő lett a szer idei vk-szériagyőztese.

Horváth Erika

Dévai Boglárkának Párizsban még jobban sikerültek az ugrásai, mint a szombathelyi versenyen. De a leérkezéseken még van mit csiszolni Fotó: Unger Tamás

A párizsi Challenge világkupa női mezőnyében az egyetlen magyar induló Dévai Boglárka, a Szombathelyi Sportiskola 18. évében járó tornásza volt. Vizer Erzsébet és Rácz Gábor tanítványa mind a négy szeren indult – a legjobb eséllyel természetesen ugrásban, ahol idén Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett. A szombati selejtezőben kedvenc szerén 14,10 pontot kapott, ezzel a második helyen jutott a vasárnapi nyolcas fináléba, ahol megtartotta előkelő pozícióját és 14,025-del szerezte meg az ezüstérmet az idei Európa-bajnok, a francia Coline Devillard (14,25) mögött. A dobogó harmadik fokára a német Michelle Timm (13,275) állhatott fel. Dévai Bogi új talajgyakorlatával is jól szerepelt, a mezőny első harmadában végzett, 12. lett 12,65 ponttal. Felemás korláton 11,60-dal a 19., gerendán 10,75-dal a 30. helyen zárt. A párizsi Challenge világkupa női mezőnyében az egyetlen magyar induló Dévai Boglárka, a Szombathelyi Sportiskola 18. évében járó tornásza volt. Vizer Erzsébet és Rácz Gábor tanítványa mind a négy szeren indult – a legjobb eséllyel természetesen ugrásban, ahol idén Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett.

A szombati selejtezőben kedvenc szerén 14,10 pontot kapott, ezzel a második helyen jutott a vasárnapi nyolcas fináléba, ahol megtartotta előkelő pozícióját és 14,025-del szerezte meg az ezüstérmet az idei Európa-bajnok, a francia Coline Devillard (14,25) mögött. A dobogó harmadik fokára a német Michelle Timm (13,275) állhatott fel. Dévai Bogi új talajgyakorlatával is jól szerepelt, a mezőny első harmadában végzett, 12. lett 12,65 ponttal. Felemás korláton 11,60-dal a 19., gerendán 10,75-dal a 30. helyen zárt. A verseny végén egy nagy-nagy meglepetés is érte a szombathelyi tornászlányt. Mivel az idei világkupa-versenysorozat utolsó állomásavolt a párizsi, ott hirdették ki a pontversenyek legjobbjait. Hat férfi és négy női szer 2017. évi szériagyőztesei kaptak ezt dokumentáló különdíjat. Köztük volt Dévai Boglárka is, aki idén négy vk-versenyen indult: eszéki első, koperi, szombathelyi, valamint párizsi második helyével érdemelte ki az elismerést. Ő a második magyar vk-szériagyőztes tornász, tavaly Böczögő Dorina nyert talajon.

– Még mindig voltak kisebb hibák az ugrásaimban, de versenyről versenyre tapasztalható kis javulás, Párizsban is így volt. Az érkezéseken és a tartáson mindig van mit csiszolni – összegzett Dévai Bogi.

Dévai Boglárkának Párizsban még jobban sikerültek az ugrásai, mint a szombathelyi versenyen. De a leérkezéseken még van mit csiszolni Fotó: Unger Tamás

– A szombati selejtező rettenetesen hosszú volt, délután 2-kor kezdtem felemás korláton, és este fél nyolckor fejeztem be a talajgyakorlatomat. Nehéz volt végig koncentrálni; örülök, hogy mindent meg tudtam csinálni. Nagy öröm volt, hogy a talajom is jól sikerült, külföldön, nemzetközi mezőnyben elfogadtak minden elememet, és 5,2 volt a kiinduló pontom. Csak egyetlen egyszer léptem ki egy lábbal, 0,1 pontot vesztettem ezzel. Remélem, lassacskán elmaradnak a versenyterületen kívülre érkezések. A szombathelyi világkupa után megkaptuk a versenytalajt, már birtokba is vehettük, és azon gyakorolhatunk az Arborétum sportcsarnokban. Óriási hangulatban tornászhattunk a párizsi világkupán, a selejtező és a döntő napján is rengetegen voltak, és végigszurkolták az egész versenyt. Talán csak a kolozsvári Eb volt ehhez fogható. Nagyon nagy meglepetést jelentett számomra a szériagyőzelem, eszünkbe sem jutott a pontversennyel foglalkozni vagy számolgatni; az ugrás eredményhirdetése után mondták, hogy legyek ott a verseny zárásakor is. A plakett és az újabb vk-ezüst is az Eb-bronz és a többi világkupaérem mellé, a legértékesebb kincseim közé kerül.

– Nagyon örülök a helyezésnek, de még inkább annak, hogy a világkupaversenyeken folyamatos fejlődést mutatott Bogi, most még jobbak voltak az ugrásai, mint Szombathelyen. Ezek a viadalok is nagy segítséget jelentettek a világbajnokságra történő felkészülésben – mondta a tanítványát a párizsi vk-n is segítő edző, Rácz Gábor.

– A franciák nagyon nagy versenyt rendeztek, a 10 ezres sportcsarnok nézőtere megtelt, óriási ünnepe volt ez a tornának. A montreali vb-re szeptember 27-én utazunk el, addig a csütörtöki keretedzés kivételével itthon készülhetünk. Tartásban, lendületben és dinamikában kell még javulnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában