A téli olimpia a nagy álom

2018.01.18. 17:54

Bejczi Botond gyorskorcsolyával és görkorcsolyával is villámgyors

A Nagy Lajos Gimnázium végzős diákja, Bejczi Botond korosztályának egyik legtehetségesebb görkorcsolyázója, gyorskorcsolyázója – most éppen gőzerővel készül a márciusi junior nagypályás gyorskorcsolya-világbajnokságra, amelyet Salt Lake Cityben rendeznek.

TÓTH GÁBOR

Fotó: Unger Tamás

 

Bejczi Botond edzésre készül a műjégpályán Fotó: Unger Tamás

Bejczi Botond alig múlt hároméves, amikor először csatolt korcsolyát a lábára – pontosabban azt a korcsolyát úgy csatolták fel neki, ugyanis szülei vitték ki a városi műjégpályára. Aztán ott is ragadt. Nyáron pedig görkorcsolyára váltott (ez az évszakos váltás azóta is működik). Úgy 12 éves korától kezdett versenyezni, azóta folyamatosan szállítja az érmeket, az egyre jobb eredményeket.

Remek év volt a tavalyi

A 2017-es esztendeje kifejezetten remekül sikerült. A Portugáliában, Lagos városában rendezett junior gyorsasági görkorcsolya Európa-bajnokságon 9. helyen végzett a maraton (42 km) versenyszámban, nagypályás gyorskorcsolyában junior országos bajnoki címet szerzett, de a felnőttek mezőnyében is begyűjtötte a bajnoki aranyat összetettben. Az 1500 méteren elért 1:56 perces eredményével kvalifikálta magát a junior világbajnokságra (USA, Salt Lake City, március) – 1:58 perc volt a szintidő. A szombathelyi sportoló eredményei nem maradtak elismerés nélkül, bekerült a 2022-es téli olimpiára készülő szűk keretbe.

Botond a görkorcsolyát Sportiskola, míg a gyorskorcsolyát a Savaria Speedskating Team színeiben űzi.

- Hosszú évek óta folyamatosan, keményen dolgozunk, de amióta az olimpiai gyorskorcsolya-válogatott keretébe bekerültem, olyan lehetőségekhez jutottam, amiről korábban álmodni sem mertem – mondta Bejczi Botond. – Szinte minden hétvégén Budapesten, az ország egyetlen 400 méteres nagypályáján tréningezünk két napot – szombaton a fővárosban alszom. Edzőtáborokban vehetek részt, versenyeztetnek, orvosi felügyeletet, segítséget kapok, minden modern technikai eszköz a rendelkezésemre áll. A legjobbak között, a legjobbakkal edzhetek, így magam is érzem a fejlődést.

Fotó: Unger Tamás

Nemzetközi porondon

- De idáig el kellett jutnom – folytatta Bejczi Botond. – A családtól komoly anyagi ráfordítást igényelt a versenyeztetésem. Például 2016-ban Hollandiában és Németországban, tavaly pedig Olaszországban és Fehéroroszországban vettem részt gyorskorcsolya-világkupán. Ezekre a versenyekre kvalifikálni kell, akárki nem állhat rajthoz. Ott ismerkedtem meg a nemzetközi mezőnnyel, a profi versenyeket övező körülményekkel – és szembesültem a követelményekkel. Görkorcsolyában tavaly négy Európa-kupa-versenyen vettem részt, háromszor Németországban, egyszer Ausztriában álltam rajthoz. Télen értelemszerűen a gyorskorcsolya van előtérben, én alapvetően nagypályán versenyzem. Ezért okoz számomra nehézséget, hogy a szombathelyi műjégpályán csak rövidpályás edzéseket tudok végezni. Az alapdolgokat gyakoroljuk, a technikát finomítjuk, az állóképességet javítjuk. De erre is szükség van, ha feljebb akarok lépni. Egyébként fizikálisan roppant megterhelő felkészülni egy világversenyre – mint például most az amerikai vb-re. Az edzőtáborban nem ritka az olyan nap, amikor 100 km-t tekerünk le kerékpárral. De az alapozó időszakban teljesen megszokott penzum az ötórás kerékpározás, utána az egyórás korcsolyázás, amihez még társul a futás és a konditermi edzés. De egy átlagos héten is legalább hét edzésen veszek rész. Imádom a sebességet, van, amikor 50-55 km/órával repesztünk a jégen – amit nem lehet megunni. Nagyon élvezem mind a görkorcsolyát, mind a gyorskorcsolyát, amíg csak lehet, csinálom. Gyorskorcsolyában nem ritka, hogy 30-35 év felett is elérnek szép eredményeket. Én is ilyen hosszú pályafutásban bízom.

Fókuszban az élsport

- Jelenleg a sport játssza a főszerepet az életemben, de igyekszem nem elhanyagolni az iskolát, jó tanuló vagyok – folytatta a 18 éves Bejczi Botond. – Tudatosan, sportszerűen élek, figyelek például az étkezésemre, a testemre. Mert szeretnék legalább két téli olimpián részt venni. Az NLG után a Testnevelési Egyetemen akarok továbbtanulni, és nagy álmom, hogy egyszer mérnöki diplomát is szerezzek.

Bejczi Botond edzéseit 2014 óta irányítja Tóth Attila, az Aranyhíd oktatási központ testnevelője.

Az edző szerint őstehetség

- Botond kiemelkedő tehetség, korosztályában talán ha két igazán komoly riválisa akad az országban, ráadásul nemzetközi szinten is a legjobbak közé tartozik – jelezte Tóth Attila, aki a 2022-es téli olimpiára készülő magyar utánpótlás-válogatottnak is az edzője, így ott is ügyelhet, figyelhet a tanítványára. – Görkorcsolyában sajnos a behatárolt lehetőségeink miatt kevesebb esélyünk van igazán kiugró eredményekre, kézilabdapályán edzve nem lehet lépést tartani a nemzetközi elittel – bár ne feledjük, Botond ebben a szakágban is sokszoros korosztályos és felnőtt országos bajnok. Ha megépül Szombathelyen a tervezett, megígért görkorcsolyapálya, akkor azért lényegesen jobbak lesznek a körülményeink. Gyorskorcsolyában viszont határ a csillagos ég. Óriási lehetőségek rejlenek a fiúban, mert a tehetségéhez tiszta fej és mérhetetlen szorgalom is párosul. Nagyon bízom benne, hogy teljesíteni tudja az álmát, és eljut egy téli olimpiára. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a kiváló eredményei ellenére eléggé mérsékelt elismerésben, támogatásban részesül mind a város, mind a megye részéről. Nagyon költséges, sok utazással, sok lemondással járó sportágról van szó, Botond szülei is minden tiszteletet megérdemelnek a kitartásukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában