Helyi sport

2018.01.08. 21:34

Jubilál a magyar görkorcsolyasport

Éppen ma 25 éve, hogy megalakult a Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetség – az évfordulónak számos vasi vonatkozása van, ezeket elevenítettük fel a szövetség első elnökével, Mesterházy Imrével.

Horváth Erika

Mesterházy Imre, a 25 éves görkorcsolyázó szövetség első elnöke Fotó: Unger Tamás

Négy egyesület – köztük két szombathelyi a Tanárképző SE és a Kék Hold –, valamint magánszemélyek 1993. január 9-én alapították meg a Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetséget, amelynek elnökévé a szombathelyi Mesterházy Imrét válaszották. Szombathely lett a szövetség központja, és az első elnökségben nagy dominanciája volt a vasiaknak, hiszen a művészeti szakág vezetését Nagy Ervinre, a Kék Hold formációs korcsolyázó egyesület vezetőjére bízták, az utánpótlásért Vereb-Dér Ferenc testnevelő felelt, aki hosszú évekig az oladi iskola korcsolyázóosztályaiban tanított, a bírói gárda vezetőjének pedig Wéber Istvánt választották. Röviddel ezután pedig Varga Jenő is bekerült az elnökségbe – az időközben elhunyt gyorsasági szakágvezető helyére. Természetesen mindennek megvolt az előzménye, hiszen az azt megelőző években már nagyon élénk volt Szombathelyen a (jég)korcsolyaélet.

– Annak meg 30 éve, hogy Pósfai Péterrel és Kiss Zoltánnal 1988. februárjában megalakítottuk a Vas Megyei Jégsport Bizottságot – idézte fel Mesterházy Imre. – Beindult a rövidpályás gyorskorcsolyázás, a jégkorong, a művészi korcsolyázás, a formáció, engem egyetlen vidékiként beválasztottak a Magyar Országos Korcsolyázók Szövetségének elnökségébe. Oda érkezett egy meghívó levél az Európai Görkorcsolyázók Szövetségének római konferenciájára. És miután tudták, hogy a mi korcsolyázóink fedett jégpálya híján nyáron görkorcsolyával készülnek, minket választott Sallak György főtitkár. Varga Jenő edzőkollégámmal és Barták Henriettával, aki akkor a művészeti gimnáziumban volt kolléganőm, mentünk Olaszországba. Teljesítettük is a felkérést, hogy alapítsunk Magyarországon önálló szövetséget. 1993-ban Szombathelyen rendeztük meg az első országos bajnokságot is, és még abban az évben felvették Magyarországot az európai szövetségbe (CERS). Később kitüntetést kaptam, mert további 13, a volt keleti blokkhoz tartozó ország belépését segítettem. Úgy, hogy a nagyszabású, nemzetközi, pénzdíjas rövidpályás gyorskorcsolyaversenyünkön népszerűsítettem a görkorcsolyát és az európai szövetséget.

Mesterházy Imre 1998-ban vált meg a görkorcsolyázó-szövetség elnöki posztjától, amikor a Testnevelési Egyetemre került – ott teljesedett ki tanári és edzői karrierje. A jég- és görkorcsolyázás szakágvezetője lett, előbbiben a rövid- és nagypályás, utóbbiban a görhoki, a művészi, valamint a gyorsasági görkorcsolyázás módszertanával foglalkoztak. Ezekkel kapcsolatosan öt könyve is megjelent, ő jegyezte 1995-ben a görkorcsolyasport első magyarországi szakirodalmát. 2012-ig tanított a TF-en, édesapja halála után hazajött, jelenleg nyugdíjas.

– Sikerült bejárnom az utam, valahogy mindig jó helyen voltam, és olyan emberekkel kerültem munkakapcsolatba. akik segítettek abban, hogy élni tudjak, tudjunk a lehetőségekkel – összegzett Mesterházy Imre, akinek rengeteg sikerélménye volt. Először atlétaként, középtávfutóként, hiszen még korosztályos mezeifutó Eb-bronza is van. Földrajz-testnevelés szakos tanárként volt országos bajnok atlétája, de nagyon büszke arra a fizikai, csillagászati és űrkutatási vetélkedőn elért országos első helyezésre, amit tanítványaival – a szombathelyi csillagvizsgálóra utaló – Gothard csapat néven ért el. Ez adta az ötletet a kámoni, akkor még Vörös Zászló utcai Általános Iskolának a névmódosításhoz. Ott került kapcsolatba a korcsolyával is – testnevelő kollégáival, Unger Józseffel és Károly Frigyessel telente felöntötték az iskola udvarát, hogy korcsolyázhassanak a gyerekek. Ő vihette az iskola csapatát a gyorskorcsolya diákolimpiára, ahol bekerült a sportág vérkeringésébe. Még Európában is csodájára jártak a segítőivel, edzőkollégáival kiépített iskolarendszernek – az oladi iskolában máig működik korcsolyázóosztály, aztán a volt Szent-Györgyi, majd a főiskola fogadta a sportolókat. Rengeteg korcsolyázót neveltek, munkájukat előkelő nemzetközi helyezések és országos sikerek fémjelezték. Lehetetlen volna felsorolni minden nevet. Csak néhány: a téli olimpikon, felnőtt Eb-érmes Szántó Kornél, a másik felnőtt válogatott Lajos Zsolt, a junior Eb-ezüstérmes Őri Tamás, vagy Simon Flóra, aki hat egymást követő évben lett magyar bajnok...

– Beutaztuk a világot, ebben nagyon nagy része volt a főiskolai egyesület elnökeként dr. Gál Lászlónak és szakosztályvezetőnknek, Tóth Gézának. Minden körülményt megteremtettek a felkészülésünkhöz, akkor kezdtek jönni az eredmények. Én pedig rengeteget tanulhattam közben külföldön is a sportágaimról – mondta Mesterházy Imre, aki időközben a mesteredzői címet is megkapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában