Haladás

2018.01.02. 19:22

Sokrétű munkát végez Szekér István, a Haladás scoutja

Míg nagy külföldi klubok 40-50 játékosmegfigyelőt is alkalmaznak, a Haladás NB I-es labdarúgócsapatánál Szekér István egy személyben tölti be ezt a pozíciót.

Pum András

Szekér István, a szombathelyi labdarúgóklub scoutja, azaz játékosmegfigyelője Fotó: Hornyák Emőke

A 46 éves Szekér István a Haladásban csaknem 200 NB I-es meccset játszott, 21 gólt rúgott. A magyar élvonalban az MTK-ban, a Honvédban és Pápán szerepelt még – az MTK-val bajnoki címet ünnepelhetett. Légiósként Hollandiában két évig a Willem II., Belgiumban pedig két és fél esztendeig a Geel gárdáját erősítette (a holland Twente Enscheide 2008–2013 között játékosmegfigyelőként is foglalkoztatta). Levezetésként játszott még Ausztriában (Mattersbug, Neuberg) is. 2014-ben egy ideig Szentes Lázár segítőjeként dolgozott a Haladásnál, négy éve az Illés Akadémia és a Szombathelyi Swietelsky-Haladás scoutja, azaz játékosmegfigyelője.

Szekér István, a szombathelyi labdarúgóklub scoutja, azaz játékosmegfigyelője Fotó: Hornyák Emőke

– Sokan úgy gondolják, a játékosmegfigyelés abból áll, hogy minden faluban felülünk a lelátóra, megnézzük a meccset, és figyeljük, a kiszemelt játékos hogy teljesít – mondta Szekér István. – Ennél sokrétűbb a feladatunk. Saját játékosainkat és adott esetben az ellenfelet is elemeznünk kell. Az igazolásoknál is komoly feladat hárul ránk. Akad olyan nap, amikor 30-40 e-mail is érkezik, amelyben játékosokat ajánlanak. Négy kritérium alapján válogatunk: technikai és taktikai tudás, fizikális és mentális állapot. Az Illés Akadémián viszont még ezeknél is fontosabb szempont, hogy észrevegyük a tehetséget akkor is, ha valaki például későn érő típus. Visszatérve a felnőttekhez: figyelembe véve a klub anyagi lehetőségeit, először megnézzük, milyen posztra keresünk futballistát, vannak-e közöttük szabadon igazolhatók. Átfésüljük a csatolt videókat; milyen a játékos felépítése, gyorsasága, fordulékonysága, beilleszthető-e a csapat játékrendszerébe. Ha egy kiszemelt labdarúgó mondjuk legutóbb Portugáliában futballozott, felhívom az ottani, megbízható scout kontaktomat, és kifaggatom a játékosról, az erősségeiről, a gyengéiről, az esetleges sérüléseiről. Ezek után adom le a vezetőknek és a vezetőedzőnek azokat a neveket, akik szóba jöhetnek. Végül kiválasztjuk azt az egy-két labdarúgót, akit egy bajnokin élőben is megnézünk, aztán elhívjuk próbajátékra. Belgiumban elsősorban a Geel és az Antwerpen, Hollandiában pedig a Willem II., a Feyenoord és a Twente együttesénél vannak remek kapcsolataim – utóbbi bajnokságban gyakorlatilag valamennyi első osztályú játékost ismerem. De Németországban is sok klubbal ápolok jó kapcsolatot. Érdekesség, a nagy nyugati kluboknál 40-50 scout dolgozik, míg a Haladásnál egyedül én. Ami Magyarországot illeti, idehaza könnyebb feladatom van, a komplett NB I-es és NB II-es mezőnyt ismerem. Hazánk vonzó célpont a külföldi légiósok számára, felmentek a fizetések, és folyamatosan újulnak meg a stadionok. Azért azt tisztázzuk: a jövőben sem olyan labdarúgók jönnek, akik a Manchester Unitedben vagy a Barcelonában kezdők lehetnének, hanem például olyanok, akik megfordultak nagy klubokban, de sérülés miatt megbicsaklott a pályafutásuk, és itt akarnak új lendületet venni, vagy esetleg európai középcsapatokban szerepelnek. A legfontosabb számunkra az, hogy a Haladás és az Illés Akadémia szintjéhez méltó, kizárólag minőségi futballistákat igazoljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában