Kispálya, nagy siker

2018.01.22. 20:02

Villámgyors futsalkarrier: NB I-es meccsek, válogatott mez

Fiatal kora ellenére már komoly sikereket tudhat maga mögött a Swietelsky-Haladás VSE NB I-es futsalcsapatának saját nevelésű játékosa, Hajmási Milán – nem csak a Haladásban, hanem a válogatottban is számítanak rá.

Tóth Gábor

Hajmási Milán egyik gólöröme a sok közül – alapember a Haladásban. Fotó: Unger Tamás

A mindössze 22 éves Hajmási Milán villámkarriert futott be a futsalpályán – pedig a táplánszentkereszti fiatalember eredetileg arról álmodott, hogy majd nagypályán lesz része emlékezetes sikerekben. Másként alakult. Ami nem is probléma, hiszen a zöld-fehérek saját nevelésű fiatalja most éppen Debrecenben a magyar válogatott mezében futballozik a Visegrádi Négyek elnevezésű négycsapatos felkészülési tornán.

Nagy reményekkel igazoltam 2008-ban az Illés Akadémiához, és egy ideig jól is éreztem magam, jól ment a játék, az U19-es csapatig végigjátszottam a korosztályos gárdákat.

- árulta el Hajmási Milán. – Aztán az akkori edzőm, Kuttor Attila jelezte, hogy nem lát bennem fantáziát, így közös megegyezéssel, teljesen normális körülmények közepette elváltak az útjaink. Játszottam Táplánban a megyei II. osztályban, aztán Ausztriába igazoltam. Mivel mindig szerettem kispályázni, amint lehetett, rögtön bejelentkeztem edzésre a Haladás futsalcsapatánál – akadémistaként nem futsalozhattam, mert akkor még tiltották a kispályás focit. Az utánpótlásban kezdtem, Gyurcsányi Zsolt volt az első edzőm, akitől sokat tanultam. Szűk két hónap elteltével Pálmay Tamás felfedezett, és megkaptam a lehetőséget az NB I-ben. Nagyon gyorsan jött minden, és azóta sincs megállás. Már a negyedik szezonomat töltöm a Haladásban, részese lehettem sok szép győzelemnek, a két bajnoki bronzéremnek is.

Hajmási Milán egyik gólöröme a sok közül – alapember a Haladásban. Fotó: Unger Tamás

Jól ment a játék, élveztem a futsalt, de magam is meglepődtem, amikor 2016 nyarán bejelentkezett értem az akkor fénykorát élő Győri ETO, a magyar rekordbajnok.

- fogalmazott Hajmási Milán. – Hajlottam is a váltásra, hiszen a legjobbak között edződhettem volna, kipróbálhattam volna magam a nemzetközi porondon is. De a két klub nem tudott egymásal megegyezni, én pedig nem akartam feszültséget a nevelőegyesületemmel, ezért maradtam. Nem bántam meg, hiszen Szombathelyen bőven kapok játéklehetőséget, alapembernek számítok. Ráadásul a klub évről évre egyre profibb, jók a körülmények, minőségi edzőkkel dolgozhatok, dolgozhattam – vagyis minden adott a fejlődéshez. Közben bemutatkozhattam az U18-as, majd az U21-es válogatottban, és bő egy éve a felnőtt magyar válogatottnak is a tagja vagyok. Sito Rivera szövetségi kapitány többször is jelezte, örülne, ha profivá válnék, ha csak a futsalra koncentrálnék, és abbahagynám a nagypályás focit. Ami természetesen jó lenne, de egyelőre, elsősorban az anyagiak miatt nem tehetem meg. Mert ugye a nagypályás foci és a futsal szinte teljesen más sportág. Kispályán rengeteg a dinamikus mozgás, amíg a pályán vagy, szinte végig sprintben közlekedsz, és taktikailag is mások a követelmények.

Nem tagadom, magam sem gondoltam volna, hogy ennyire sikeres leszek futsalban, de még vannak álmaim, vágyaim.

- folytatta Hajmási Milán. – Szeretném kipróbálni magam külföldön, egy igazi topbajnokságban, és szeretnék egy világversenyre is kijutni a válogatottal. De ezért még sokat kell dolgoznom. Védekezésben, sebességben egészen jó vagyok. Alakul az egy az egy elleni játékom is. Viszont támadásban sokat hibázok, a befejezéseknél, az utolsó passzoknál gyorsabban, jobban kell döntenem.

A LEGJOBBAK

A Haladás futsalcsapatának korábban is voltak válogatottjai. Például Gyurcsányi Zsolt, Öreglaki Norbert, Hegyesi Zsolt – de ők mind más kluboktól igazoltak a zöld-fehérekhez. Halmos Máté is felhúzhatta a nemzeti csapat mezét, Horváth Péter pedig összetartáson vehetett részt a válogatott bő keretével. De Hajmási Milán az első, aki a HVSE utánpótlásából kikerülve, a szamárlétát Szombathelyen végigjárva jutott el a válogatottságig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában