KÖRMEND

2018.02.06. 21:19

Kölcsey- és Olcsai-siker – Hazai győztesek a szellemi diákolimpia elődöntőjében

Mindkét korosztályban hazai győzelem született a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos elődöntőjében.

Horváth Erika

Szellemi diákolimpia, országos elõdöntõ, Körmend

Az V-VI. korcsoportosoknál a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a III-IV. korcsoportosoknál az Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola csapata bizonyult a legjobbnak.

Az V–VI. korcsoportban első helyezett Kölcsey iskola csapata (balról): Kolozsváry Máté, Varga Gréta Janka, dr. Holleré Mecséri Annamáría felkészítő, Tompa Dominika, Kovács Kornél Fotók: Jámbori Tamás

Nagy öröm volt a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnáziumnak, hogy egy országos bronz, három arany és egy ezüst után hazai környezetben versenyezhetett csapata a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia idei országos elődöntőjében. De így volt ezzel a többi Vas megyei együttes is, amelyik az előcsatározásokat jelentő öt online forduló után a legjobb 24 között végzett, és kivívta az elődöntőben való szereplés jogát. A középiskolásoknál még a tavaly országos ötödik Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium volt a vasi résztvevő, az általános iskolásoknál pedig a tavalyi ezüstérmes Olcsai-Kiss Zoltán Általános Iskola, a szintén körmendi Kölcsey utcai, a répcelaki Móra és az őriszentpéteri iskola – utóbbi két csapat is szerepelt az előző tanév országos döntőjében, az őriszentpéteriek még pankaszi színekben.

Az Olcsai iskola III–IV. korcsoportos győztes csapata Farkas Ágnes (balról) zsűrielnökkel. Czetin Ákos, Dervalics Anna, dr. Hollerné Mecséri Annamária, Kocsis Luca, Kocsis Botond

A Battyány Örökségközpont Fogadóépület és Színház volt méltó helyszíne a versenynek. Szombaton az V-VI. korcsoportosok négyfős csapatai mérték össze tudásukat nyolc óriási lexikális tudást igénylő feladatban. Hogy csak az egyik témakört említsük: a 176 magyar olimpiai aranyérem megszerzésének története, a 298 magyar olimpiai bajnok versenyzői pályafutásának eredményei – ez több mint hatezer adatot jelent. A Kölcsey az első fordulóban két ponttal kevesebbet szerzett az országos bajnoki címvédő dombóváriaknál, de maximális pontszámokkal a negyedikben sikerült beérni őket. A két csapat versenyfutása a hetedik fordulóban dőlt el, a kölcseysek a lehetséges 40 pontból 37-et szereztek, míg a dombóváriak 31-et. Végül a Kölcsey kilenc ponttal előzte meg a nagy riválist, és 227 ponttal első helyen jutott a február 24-ei, tatai fináléba. Ott lehet a legjobbak között az NLG együttese is, miután Körmenden 162 pontot gyűjtve harmadik, a keleti elődöntőbeli eredményekkel összesítve negyedik lett.

Vasárnap, a III-IV. korcsoportban hasonló koreográfia szerint alakult az Olcsai és az elmúlt két tanévben országos bajnok Őcsény csapata közötti csata. A körmendieknek az ötödik fordulóban sikerült vezetésre váltaniuk három-öt pontos hátrányukat. És miután a hetedikben a magyar olimpiai bajnokokra vonatkozó kérdések minden részletére tökéletes választ adtak, behozhatatlan előnyre tettek szert – 202 ponttal bizonyultak a legjobbnak, az Őcsény 187-tel szerezte meg a második helyet. Ki kell emelni dr. Hollerné Mecséri Annamária munkáját, hiszen mindkét győztes csapatot – a Kölcsey gimnáziumét és az Olcsai iskoláét – is ő készítette fel. A répcelakiak az utolsó fordulóban ugyan lecsúsztak a dobogós helyről, de negyedik helyükkel, 164 pontjukkal ők is tagjai lehetnek a nyolcas, tatai finálénak.

- Örülök, hogy megrendezhettük ezt a versenyt, ahol két helyi csapat is nyerni tudott. Az összefogásnak, széles körű támogatásnak köszönhetően a résztvevőktől csak köszönetet és dicséretet kaptunk – összegzett Laczó Tamás, a Kölcsey gimnázium igazgatója. – Jövőre újra megpróbáljuk megszerezni a rendezés jogát.

Végeredmény, V-VI. korcsoport: 1. Kölcsey, Körmend (Kolozsváry Máté, Kovács Kornél, Tompa Dominika, Varga Gréta Janka, felkészítő dr. Hollerné Mecséri Annamária) 227 pont, 2. Illyés, Dombóvár 218, 3. NLG, Szombathely (Baumgartner Bálint, Péter Ábrahám, Pintér Tamás, Szabó Donát, felkészítő Németh Attila) 162.

III-IV. korcsoport: 1. Olcsai-Kiss (Czetin Ákos, Dervalics Anna, Kocsis Botond, Kocsis Luca, felkészítő dr. Hollerné Mecséri Annamária) 202, 2. Perczel, Őcsény 187, 3. Illyés, Dombóvár 167, 4. Móra, Répcelak (Király Krisztián, Kiss Attila, Linter Dorka, Varga Dániel, felkészítő Szabó Róbert) 164, 8. Őriszentpéter (Bodonczi Lóránt, Bodonczi Vince, Horváth Ádám, Horváth Balázs, felkészítő Sebők Csaba) 99, 9. Kölcsey, Körmend (Éder Bence, Molnár Levente, Németh Bálint, Varga Zalán, felkészítő Kiskós Kitti és Szakasics Zoltán) 75.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában