apja nyomdokain jár

2018.03.23. 13:11

Schindler Olivér, a fiatal vasi származású focista a Paderborn csapatát erősíti

Schindler Olivér jelenleg 18 éves, 4 éves korában kezdett el ismerkedni a futball világával, mivel édesapja is futballozott.

Horváth Attila

Olivér is elég korán beleszeretett ebbe a gyönyörű sportba, mint tudjuk a vér nem válik vízzé. Szombathelyen a Lurkó UFC-ben kezdődött pályafutása, azonban azóta a 4 éves kisfiú ma már hosszú utat tett meg. Ma már védekező- és támadó középpályás poszton erősíti a Paderborn u19-es, és szépen lassan a felnőtt csapatát is.

Olivér, hány éves korodig játszottál Szombathelyen?

15 voltam, mikor utoljára szombathelyi csapat színeiben léptem pályára.

Mi volt az, ami miatt úgy érezted ilyen fiatalon, hogy váltanod kell?

Hogy őszinte legyek, már korábban is játszadoztam a gondolattal. Szerencsés is voltam talán, mivel pont jókor jött a lehetőség, és úgy éreztem, ezt nem hagyhatom ki.

Németország volt a legfőbb cél, vagy más országok is rajta voltak azon a lehetséges listán? Végül miért pont Németország és a Paderborn SC?

Nemcsak Németország, más országok is szerepeltek a listámon, azonban anyanyelvi szinten beszélem a németet, ebből kifolyólag elég hamar Németország felé hajlott a dolog. Paderbornt pedig azért választottam, mert úgy éreztem, hogy egy nagyon erős bajnokságban megfelelő játékmennyiséghez tudok jutni, ami a fejlődésem szempontjából elengedhetetlen volt. Mindezek mellett sokat jelentett, hogy az első perctől kezdve éreztem a bizalmat a klub felől.

Úgy látszik elég hamar sikerült beilleszkedned a csapatba és a bajnokságba is. Mostanra alapembernek számítasz az u19-es Bundesligában szereplő csapatban, és a nagycsapattal is aláírtál már. Mit gondolsz, ez minek köszönhető? Mennyire játszott nagy szerepet az, hogy anyanyelvi szinten beszéled a németet?

Úgy gondolom, azt, hogy ilyen hamar sikerült beilleszkedni és az új szerződést is leginkább a mindennapos kemény munkának, kemény edzéseknek, és a fejlődni akarásnak köszönhetem. Persze, nyilván nagyon sokat segített a nyelvtudásom, hiszen, ha nem tudnám így a nyelvet, nem is tudnám így kifejezni magam. Szerencsére ezzel nincs probléma, és teljes mértékben tudom önmagamat adni.

Fotó: SC Paderborn 07

Mit gondolsz, mekkora a különbség a német és a magyar utánpótlás foci között? Nehéz volt adaptálódni?

Szerintem nem olyan nagy a különbség a német és a magyar utánpótlás között, viszont úgy érzem, hogy a német játékosok mentálisan és fizikálisan is erősebbek némely magyar játékosnál. Eleinte nehéz volt, persze, minden kezdet nehéz, de úgy érzem, hamar felvettem a ritmust.

Hogy látod a jövődet? Milyen célokat tűztél ki magad elé?

Elsősorban minél előbb szeretnék kezdő játékossá válni a Paderborn csapatában, jelenleg erre fókuszálok.

És azután? Mely bajnokság mely csapata az álmod?

Az álmom, hogy a német bajnokságban szereplő Borussia Mönchengladbachban játszhassak.

Ennek ellenére visszajönnél esetleg Magyarországra valamikor, vagy a légiós életben látod a jövőd?

Jelenleg nem gondolkodom a hazatérésen, nagyon jól érzem magam Németországban, de nem szeretnék kizárni semmit sem.

Fotó: SC Paderborn 07

Jelenleg az u19-es válogatottal szerepelsz az Eb-elitkörében, 21-én Anglia válogatottja volt az ellenfél. Mesélnél kicsit a mérkőzésről, hogyan éltétek meg a csapattal?

A korosztályunkban a világ egyik legjobb csapata ellen játszottunk, tudtuk, hogy egy nagyon erős, egyéniségekkel rendelkező csapat, akiknek az Eb-győzelem a céljuk, és a papírforma is mellettük szólt. Ennek ellenére hittünk abban, hogy egy csapatként meglepetést tudunk okozni. Az első félidőben ez meg is valósult, nagyon jó eredményt sikerül elérnünk. Az angolok által kialakított nagy nyomás ellenére 1-0-ás vezetéssel vonultunk a félidőre. A második félidőben szintén hatalmas nyomás helyeződött ránk, így megfordították a mérkőzést. Ennek ellenére úgy érzem, hogy az utolsó két gól elkerülhető lett volna.

 

Magyarország u19 – Anglia u19 1:4

A következő meccset 24-én a macedónok ellen játssza az u19-es magyar utánpótlás válogatott, majd a lettek következnek 27-én. Sok sikert kívánunk a magyar tehetségeknek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában