diákolimpia

2018.04.19. 20:57

A gotthárdi kézisek történelmi aranya

Szentgotthárd történetének első kézilabda országos diákolimpiai bajnoki címét veretlenül szerezte meg az V–VI. korcsoportos lányok B kategóriás küzdelmeiben a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola együttese.

Horváth Erika

Az V–VI. korcsoportosok (középiskolások) B kategóriás diákolimpiai küzdelmeiben azok vehettek részt, akik 2015 szeptembere óta nem rendelkeznek szakszövetségi versenyengedéllyel. A megyei döntők első helyezettjei juthattak az országos döntőbe, amelyet az elmúlt hétvégén Balatonfüreden rendeztek meg.

A 16 lánycsapat négy négyes csoportban kezdte meg a küzdelmeket. A Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola együttese nagy fölénnyel szerezte meg a D jelű kvartett első helyét: a szolnoki Tiszaparti gimnázium csapatát 20-8-ra, a váci piaristákat 23-11-re, a kecskeméti piaristákat 21-8-ra iskolázta le. Valamivel szorosabb volt az elődöntő a C csoport első helyezettje, a bonyhádi Petőfi ellen, de egy pillanatig sem fenyegette veszély a vasiak újabb győzelmét, 18-13-ra nyertek. A finálét a budai Ciszterci gimnázium ellen vívták, utolsó riválisukat is öt góllal múlták felül – és a 20-15-ös győzelem után jöhetett a nagy ünneplés, hiszen a lányok Szentgotthárd történetének első kézilabdás országos diákolimpiai bajnoki címét szerezték meg.

A bajnokcsapat. Állnak, balról: Szabóné Budai Tünde felkészítő, Treiber Gréta, Vojnovics Aténa, Papp Kincső, Nagy Júlia, Kulcsár Fanni, Kozma Eszter, Orszáczky Sára, Pável Tamás edző. Guggolnak: Tolvaj Tímea, Papetti Dalma Lara, Heiter Enikő, Sulics Laura, Melus Bianka. Elöl: Tóka Kata, Sótér Anna
Fotó: Szentgotthárd és térsége iskola

– Mivel nyolcosztályos gimnáziumba járnak, ezek a lányok már hat–nyolc éve együtt játszanak az iskolában. Igazán ütőképes csapatot alkotnak, és ezt most tudták igazán megmutatni, hiszen először nevezhettünk a B kategóriában a komplett keretünkkel. Tavaly kilencedikek lettünk, idén viszont a legszorosabb meccseinken is öt góllal nyertünk. Óriási hangulatot teremtett az 50-60 fős szurkolótáborunk, amelyet jórészt szülők alkottak – sorolta a csapat edzője, Pável Tamás, aki a torna legeredményesebb testnevelője díját is hazahozhatta. – Azért is nagy eredmény ez az aranyérem, mert Szentgotthárdon az iskolán kívül nincs női kézilabda, de még megyei női bajnokság sincs. A 14-es keretünkből öten végzősök, de maradnak ügyes lányok; jövőre is jó csapatunk lehet.

A fiúk mezőnyében a Szombathelyi Szolgáltatási SZC Tinódi Sebestyén Gimnáziuma és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolája képviselhette Vas megyét. A sárváriak egy győzelemmel (a székesfehérvári Árpád ellen 20-9), egy döntetlennel (szolnoki Műszaki 17-17) és egy vereséggel (békéscsabai Szeberényi 11-24) a B csoport második helyén végeztek. Az 5–8. helyért rendezett keresztjátékban az A csoport másodikjától, a győri Műszakitól 19-11-es vereséget szenvedett a Tinódi, így utolsó meccsét a kecskeméti Piarista ellen a hetedik helyért vívhatta. A 19-15-ös vereség a nyolcadik helyet jelentette a sárváriak számára. A Tinódi csapata: Bokor László, Garray Barnabás, Góczán Péter, Hegyi Balázs, Horváth Dominik, Németh Nátán, Pungor Bendegúz, Sebesi Patrik, Szabó Mátyás, Szakál Erik, Tóth Patrik. Felkészítő testnevelő: Kertész Csilla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában