kosárlabda

2018.05.31. 21:18

Egyenlített az Alba a Falco KC ellen

Az NB I-es férfi kosárbajnokság elődöntőjének 2. felvonásán a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely nagy csatában, kiélezett hajrában bukott el az Alba vendégeként.

Tóth Gábor

Pustahvar remek játékkal szállt be a padról Fotó: Unger Tamás

Hazai tripla nyitotta a meccset, és a folytatásban is igyekezett magánál tartani az irányítást az Alba. Erős tempót diktált, kőkeményen védekezett. Govens pontjaival araszolgatott a Falco. De nehezen tartotta a lépést, mert szinte minden fehérvári támadás kosárral zárult – és a lepattanókat is jobban szedték a hazaiak. De aztán rendezte sorait a Falco és felzárkózott. Sőt, a fehérvári közönség nagy megdöbbenésére fordított (9. perc: 23-25). Időt is kért Dzunics mester. Hiába, a folytatásban már belelendült, jobban játszott, jobban dobott, jobban védekezett, vezetett a Falco (13. perc: 29-36). Pustahvar és Norfleet kiválóan szállt be a padról, Taylor ponterős volt a palánk alól (16. perc: 36-42). Igaz, a szombathelyi játékosokra közben szorgalmasan fújták a faultokat – Perl és Govens is korán begyűjtötte harmadik hibáját. Elég volt azonban néhány kihagyott támadás a vasiak részéről, hogy a Fehérvár magához térjen. Az etap hajrájában egy pillanatra meg is fordította az állást – de végül a Falco vonulhatott némi előnnyel nagyszünetre (20. perc: 46-48).

Fordulás után négy Taylor-ponttal folytatódott a mérkőzés. Amire héttel felelt és fordított az Alba (23. perc: 53-52). De ismét csak egy pillanatra kaparintotta meg az előnyt. Govens viszont ülhetett is le a padra, mert egy erősen véleményes támadóhiba miatt ráfújták a negyedik faultját. Megtört a Falco lendülete, időt kért Sekulovic mester (25. perc: 59-38). Nagy rohamokat vezényelt a hazai pálya előnyét azért élvező Alba, igyekezett megroppantani ellenfelét.

Pustahvar remek játékkal szállt be a padról Fotó: Unger Tamás

Egyre nőtt is a fehérváriak előnye (28. perc: 69-61). Nehezen került helyzetbe a Falco, ha igen, akkor a dobások rendre leperdültek a gyűrűről, és a lepattanót sem sikerült begyűjteni (30. perc: 73-65). A negyedik negyedet jól kezdte a Falco, de Váradi is megkapta negyedik faultját. Ettől függetlenül a szombathelyiek szívósan zárkóztak. Aztán Perlnél szakadt el a cérna, amikor sokadszor faultolták dobás közben, de a síp néma maradt – technikaival jutalmazták a játékvezetők. Aztán az Alba amerikai játékosai rontottak neki csapatban az őket provokáló Falco-szurkolóknak, úgy kellett lefogni a légiósokat, jó negyed óráig állt a játék. Pedig az Alba biztosan vezetett (33. perc: 79-70). A játékvezetők teljesen elvesztették a kontrollt. Végül csak Pointert állították ki, aki nem akarta elfogadni az ítéletet, nekirontott a zsűriasztalnak is. A közjáték után a Falco tért vissza élesebben. Kezdett ismét közelíteni. Aztán elromlott a Falco palánkján az óra... Most a javítás miatt volt szükség kényszerszünetre. De a Falco lopakodott tovább, sőt, Taylor zsákolásával fordított (36. perc: 82-83). Váltott vezetéssel közeledtek a hajrához a felek. Az utolsó percben, egy hazai tripla után 92-88-at mutatott az eredményjelző. A Falco és az Alba is elrontott egy támadást, aztán a vasi tripla leperdült a gyűrűről, visszaszerzett labdából Perl betalált (92-90). Maradt 17 másodperc, időkérés után jöhetett az Alba. A Falco faultolt, Simpson csak egyik büntetőjét dobta be (93-90), de a lepattanót a hazaiak szerezték meg, Horton is bedobott egy büntetőt (94-90) – eldőlt a meccs.

Nem játszott rosszul a Falco, volt esélye a győzelemre, de a hajrában ezúttal nem volt szerencséje. Az egyik fél három megnyert meccséig tartó párharc állása: Falco–Alba 1-1. Folytatás vasárnap, Szombathelyen (18.00).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában