negyedik alkalommal

2018.05.23. 17:26

Iseum Rallye: erős mezőny, csúcskategóriás autók Szombathelyen

Péntektől vasárnapig Szombathelyen, illetve a vasi megyeszékhely környékén az Iseum Rallye Rally Café Kupáért versenyez a 2018-as országos rallyebajanokság, a rallye challenge, és a rallye 2 mezőnye.

Tóth Gábor

Az esemény sajtótájékoztatóján Szombathely polgármestere is jelen volt Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

 

Zsinórban negyedik alkalommal ad otthon Szombathely, illetve a vasi megyeszékhely környéke az országos ralibajnokság futamainak. Az Iseum Rallye az ob harmadik állomása – a mezőny Egerben nyitotta a szezont, majd Miskolc után vonult át az ország másik, nyugati végébe. A szombathelyi verseny kiemelt, közkedvelt helyszíne az országos sorozatnak, ugyanis murván koptatják a gumikat a csúcskategóriás autók. Murvás pálya pedig mindössze kettő szerepel az ob versenynaptárában – a másik ilyen jellegű verseny majd Veszprémben lesz.

Íme a rally áttekintő térképe

A rendezvényt felvezető, az Iseum Savariense impozáns épületében rendezett sajtótájékoztatón kiderült, hogy dr. Hende Csaba, az országgyűlés alelnöke az Iseum Rallye fővédnöke, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere pedig a védnöke. Mindkét politikus hangsúlyozta, hogy az elmúlt három évben a városvezetés csak kedvező visszajelzéseket kapott mind a szurkolóktól, mind a verseny szereplőitől. A szombathelyi állomás évről évre népszerűbb, egyre több érdeklődő kíváncsi a futamokra, egyre népesebb mezőny versenyez – idén közel 120 pilóta-navigátor kettős ül autóba. A rendre, a biztonságra pedig 600 bíró, segítő, biztonsági ember ügyel. Hende Csaba és Puskás Tivadar is jelezte, Szombathely jövőre is szívesen lesz házigazdája az eseménynek. Továbbá a város szerepvállalásának köszönhetően a futamokat idén is ingyenesen tekinthetik meg az autósport iránt érdeklődők.

Ideális körülmények Szombathelyen

Markó Tibor, az Iseum Rallye-t rendező Marco Racing Team Kft. ügyvezetője elmondta, örömmel tért vissza a mezőny Szombathelyre. A minőségi murvás pályáknak, az ideális körülményeknek köszönhetően az Iseum Rallye mindig látványos versenyt, kiélezett csatákat hozott – vélhetően az idén is így lesz. Ugyanakkor a szervezők azért némi változtatásokat eszközöltek az útvonalon, már csak azért is, hogy a versenyzők ne használhassák a tavalyi itinert (így lesz munkájuk a csütörtöki pályabejáráson). A főszevező több látványosságra, érdekességre is felhívta a figyelmet. A versenyközpont ismét a 11-es Huszár úton, a régi orosz laktanyában lesz. Ahová bárki betérhet, és testközelből ismerkedhet meg a csapatokkal, versenyzőkkel. Ismét látványosnak ígérkezik a péntek esti, 20 órakor kezdődő rajtceremónia az Iseumnál. Szombaton éjfélkor pedig a Fő téren parkolnak az autócsodák. Érdekesség, hogy összesen 16 darab csúcskategóriás, úgynevezett R5 kategóriás autó is van a mezőnyben – nem mindennapi létványak igérkezik a Fő téri kiállítás.

Az esemény sajtótájékoztatóján Szombathely polgármestere is jelen volt Fotó: Unger Tamás/ Vas Népe

Az biztos, hogy új bajnokot avatnak Szombathelyen, ugyanis az előző három év győztes párosa közül Herczig Norbert az Európa-bajnokság sorozatában versenyez – csak elvétve áll rajthoz az ob-n, ezúttal sem nevezett. Navigátora, Baczigál Igor ugyanakkor Hadik Andrást segíti. Jól „terelgetik” a Ford Fiesta R5 versenygépet, ugyanis Egerben és Miskolcon is nyertek, listavezetőként, az egyik legfőbb esélyesként várják az Iseum Rallye-t. A Turán Frigyes-Bagaméri László (Hyundai i20 R5) kettős az előző két versenyen egyaránt ezüstérmet szerzett, most azért küzdenek, hogy végre felállhassanak a dobogó felső fokára. De vélhetően figyelni kell az összetettben harmadik helyen álló Velencei Ádám-Szedő Csaba (Hyundai i20 R5) kettősre is – ugyanis versenyről versenyre egyre jobban teljesítenek.

Iseum Rallye a Rally Café Kupáért, menetrend. péntek: kvalifikáció, Söptei úti rallye katlan, 15.00-18.00; rajtceremónia, Iseum, 20.00. Szombat: Szeleste-Acsád 9.06, 11.52, 14.38, 16.38; Söptei úti rallye katlan 9.37, 12.23, 15.10, 17.10. Vasárnap: Farkaserdő-Káld, 8.06, 12.21, 10.36, 14.5; Hosszúpereszteg, 8.42, 12.57, 11.12, 15.27; Iseum, célceremónia, 17.12.

 

Kíváncsi honnan lesz a leglátványosabb a futam? IDE kattintva megtudhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában