körkép

2018.05.21. 08:00

Spartathlonra készül az Ultrabalaton után a vasi tűzoltó

Már tizenkettedik alkalommal rendezték meg a versenyt, ahol a nevezőknek egy 221 kilométeres távot kell teljesíteniük maximum 32 óra alatt a tó körül, a Balatonaliga – Balatonfüred – Pécsely – Badacsonyörs – Keszthely – Fonyód – Balatonboglár – Siófok – Balatonaliga útvonalon.

Vas Népe

Borbás Tibor tűzoltó főtörzs-őrmester, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója is teljesítette a távot. 24 óra 26 perc alatt ért célba, ezzel összesítettben negyedik, míg a magyar indulók között másodikként ért be a 214 résztvevő közül.

Felkészült a nehézségekre

Tavaly novemberben kezdett el készülni erre a versenyre, azóta havonta 450-500 kilométert futott. Elmondta, hogy a verseny elején az emelkedők és a meleg okozta a problémát, de ezekre a kisebb nehézségekre készült. A legnagyobb holtpont éjszaka érte el, 140 kilométer környékén. Egész nap szurkolók vették körül, aki lelkesítették, de éjjel nem voltak kint emberek, így egyedül futott a déli part erdős részén. A nehéz időszakokon a kísérői segítették át, a felesége és annak barátnője támogatta végig. Velük körülbelül óránként találkozott.

Jól bírta

A táv alatt egyébként fizikailag végig jól bírta a terhelést, olyan nem volt hogy egy egész kilométert lesétált volna, szinte folyamatosan tudott futni.

Borbás Tibor hozzátette: bár örül a jó eredménynek, neki nem a helyezés volt a lényeg. Az volt a célja, hogy kijuthasson a görögországi Spartathlon versenyre. Ez az egyik leghíresebb ultramaratoni futóverseny, ott 246 kilométeres távolságot kell legyőzniük a résztvevőknek. Az induláshoz pedig külön kvalifikálni kell a sportolóknak. A tűzoltó elmondta, azért edz már két éve. Aki a balatoni távot 31 órán belül teljesíti az jelentkezhet, de akkor csak sorsolással lehet bekerülni. 24 óra 48 perc alatti eredménnyel viszont automatikusan rajthoz lehet állni. A vasi futó három év múlva szeretné megmérettetni magát, addig több ilyen versenyen is részt vesz majd hogy felkészültebb legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában