Az első bálozók magabiztossága

2018.06.21. 17:00

OB I: Az AVUS célja a bentmaradás volt

Első első osztályú idényét a 13. helyen zárta az Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesület (AVUS) OB I-es vízilabdacsapata.

Pum András

A cél a bentmaradás volt Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Két év alatt két osztályt léptek az aligátorok: az OB II. után az OB I-t is megnyerték, így tavaly nyáron – fennállásuk során először – a világ legerősebb bajnokságának tartott OB I-be jutottak. Az öt új vízilabdázóval (Basara, Baj, Ukumanov, Polovic, Garancsy) megerősített AVUS elsődleges célja a biztos bentmaradás volt: a vasiak ezt végül meglepően biztosan teljesítették. Megelőzték a 16., kieső Szegedet, a 15. helyezett, osztályozóra kényszerült Újpestet valamint a 14. Tatabányát is.

A cél a bentmaradás volt Fotó: Nagy Jácint/ Vas Népe

Meglehetősen mélyről indultunk, a tavaly augusztusi szombathelyi felkészülési tornán mind az öt meccsünket elveszítettük – mondta Matajsz Márk, az AVUS edzője. – A bajnokság alapszakaszának első négy meccsén is kikaptunk, aztán Szombathelyen 10-8-ra megvertük a Kaposvárt. Ez a meccs volt a fordulópont. A győzelem visszaigazolása volt annak, hogy jó úton járunk, a játékosok elhitték: van értelmük a kemény edzéseknek, és az önbizalmuknak is jót tett a diadal. Az alapszakasz többi meccsén sem vallottunk szégyent, gyakran csak az utolsó pillanatokban, rutintalanságunkból adódóan veszítettünk. Meccsről meccsre fejlődtünk, miközben tudtuk: a kiesés elleni harcban elsősorban két riválisunkat, a Szegedet és az Újpestet kell legyőznünk. Egyre inkább összeállt a csapat, felvettük az OB I. ritmusát, kialakultak a játékkapcsolatok a vízben, és a begyakorolt taktika is visszaköszönt. Az edzéseken a korábbinál is nagyobb koncentrációt követeltem a játékosoktól. Tudtam, hogy a sok munkának előbb-utóbb gyümölcsöznie kell. Sokat segítettek a budapesti és zágrábi edzőmeccsek is – hálásak vagyunk a vezetőknek, hogy ezekre elutazhattunk. Az alapszakaszt az A csoport utolsó előtti, hetedikén helyén zártuk úgy, hogy oda-vissza megvertük a rivális Újpestet. A folytatásban a középszakaszban, az alsóházi play-offban nyertünk Szegeden, idegenben és idehaza is legyőztük a Tatabányát, itthon megvertük a Szentest is. Így csak hajszál híján maradtunk le a 9–12. helyért való rájátszásról, de utólag azt mondom: ez talán korai is lett volna a csapat számára.

A 13–16. helyért folytattuk, s mivel 6-0-s előnnyel szálltunk vízbe a Szeged ellen, csak egy győzelem kellett: ezt az első meccsen, Szombathelyen meg is szereztük.

Innentől kezdve biztossá vált, hogy nem eshetünk ki, a Tatabánya elleni párharc a 13–14. pozícióért amolyan jutalomjáték volt. Összesen 24 pontot szereztünk a bajnokságban, ami egy „első bálozótól” óriási eredmény. Sokan gratuláltak a szakmán belül, még Märcz Tamás szövetségi kapitány is elismerően beszélt a teljesítményünkről. Jómagam maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel, a keret 70 százalékának semmilyen OB I-es múltja nem volt a bajnokság előtt. Egyénileg senkit sem szeretnék kiemelni, valamennyi játékosnak akadtak jobb meccsei és hullámvölgyei – de mindannyian beletették a maguk részét a közösbe. A saját nevelésű, fiatal játékosok megértették és elfogadták, hogy – ellentétben az OB I/B-vel – az első osztályban legtöbbször epizódszerep jutott számukra. Ettől persze ugyanolyan értékes tagjai a keretnek, mint bárki más. Nagy segítségünkre voltak drukkereink, szurkolásukkal sokat tettek a csapatért.

– Ami a jövőt illeti, Vladimir Cvetic már szezon közben távozott, és Rustan Ukumanovval sem hosszabbítunk szerződést – folytatta Matajsz. – Kutasi Rómeó pedig abbahagyta a vízilabdát, kizárólag edzőként dolgozik tovább klubunknál. Mivel nem hiszek a nagy játékosmozgásban – a szentesi Takács János, valamint a Racionet Honvédtól érkezett Irmes Pál érkeztével – kialakult a keretünk. A felkészülést július 16-án kezdjük. A tervekről még korai beszélni, már csak azért is, mert nem tudjuk, a többi csapatnak hogy sikerül erősítenie. De a 13. helyet jövőre is elfogadnám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában