Eb hazai környezetben

2018.07.03. 20:11

Győrben rendezik az U18-as atléták kontinensviadalát

Győr rendezheti az ifjúsági, U18- as atléták második Európa-bajnokságát. Négy Vas megyei versenyző került be a magyar válogatottba.

Horváth Erika

Az Eb-re akkreditált vasi alakulat. Balról: Németh László edző, Rajczi Bianka, Giczi Eszter, Doma Benedek, Ecker Tamás és Lengyák György csapatvezető Fotó: Dobó SE

Csütörtöktől vasárnapig tart majd az U18-as atlétikai Eb – egy jól vizsgázott helyszínen, a győri Olimpiai Sportparkban, amely a tavalyi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) készült. Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) által meghatározott szinteket teljesítő 1063 atlétát neveztek be, ötven országból. Az egyéni számokban minden nemzetet legfeljebb két versenyző képviselhet. A Vas megyeiek közül a Szombathelyi Dobó SE három atlétája léphet majd színre. A fiú kalapácsvetőknél Doma Benedeken (73,33) kívül Katavics Balázs is bőven túlteljesítette a 61,50 méteres szintet, 68,84 a legjobbja az ötkilós szerrel, de az utolsó pillanatban pápai riválisa, Sztupák László (70,60) megelőzte, így ő került a csapatba. A lányoknál kalapácsvetésben Rajczi Bianka lett a vasi befutó (60,42 a legjobbja a háromkilós kalapáccsal); Giczi Eszter ebben a számban lemaradt az Eb-ről, túl későn, a nevezési határidő lejárta után javította 63 méterre az egyéni csúcsát 59,61-ról. Így Brandl Lilla (ARAK, 61,71) lehet Magyarország másik képviselője. Diszkoszvetésben viszont Giczi Eszti a legjobb magyar 41,53 méterrel. A fi atalokat Németh László, Németh Zsolt, Gubián Tamás és Csercsics Richárd készítette fel.

Az Eb-re akkreditált vasi alakulat. Balról: Németh László edző, Rajczi Bianka, Giczi Eszter, Doma Benedek, Ecker Tamás és Lengyák György csapatvezető Fotó: Dobó SE

– Az utolsó napok edzéseit látva azt mondhatom, mindhárom versenyzőnk képes lehet akár egyéni csúcsot is javítani. Persze még fi atalok, nagy versenyeken még nincs sok tapasztalatuk – mondta Németh László, aki Győrben is felügyeli, irányítja majd a dobókat.

– Doma Benedeknek van a legnagyobb esélye a döntőbe jutásra, legalább 75 méterre képes, amellyel az első öt között végezhet. Mivel még nem elég stabil a technikája, fejben is nagyon ott kell lennie, hogy sikerüljön is neki. Rajczi Bianka a 24. órában van, az utolsó napokban tudott javítani a technikáján. Ha így – 60-61 métert – dob Győrben is, akkor elégedett leszek. Ez talán a nyolc közé jutásra is elég lehet. Míg Bianka elhitte, hogy be tud kerülni az Eb-csapatba, Giczi Eszti későn kapott észbe, így lemaradt a kalapácsról, amelyben jó esélyei lehettek volna. Diszkoszvetésben a 8–12. hely környékén végezhet. Bízom abban, hogy beletalál a dobásokba. Katavics Balázst pedig rettenetesen sajnálom; az utolsó hetekig neki állt a második magyar kvóta. Ha valaki, ő megérdemelte volna a válogatottságot. Egy vasi futó is tagja lesz a magyar válogatottnak. A haladásos Ecker Tamás egyéniben nem indulhat, nem sikerült megfutnia 400 méteren a 49,75 másodperces szintet. Lengyák György és Kamarás Ákos tanítványa viszont a fi ú svédváltó tagjaként mégis ott lehet Győrben. Mint Lengyák György – aki egyben a Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-referense és az Eb-csapat vezetője is – elmondta, Tamás szereplése annak függ vénye, hogy egyéniben döntőbe jut-e Molnár Attila 400-on. Ha igen, akkor a kőszegi fi ú futhatja a 300 méteres szakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában