irány az ifjúsági olimpia

2018.07.08. 17:00

Kalapácsvetés: Doma Benedek egyéni csúccsal negyedik

Egyéni csúccsal a negyedik helyet szerezte meg Doma Benedek a fiú kalapácsvetők döntőjében az U18-as atlétikai Európa-bajnokságon. A Szombathelyi Dobó SE versenyzője ezzel kvalifikálta magát az októberi ifjúsági olimpiára.

Horváth Erika

 

Szombaton a szombathelyiek két versenyzője is dobókörbe lépett a győri ifjúsági Európa-bajnokságon. Délelőtt a lány diszkoszvetők 26 fős mezőnyében Giczi Eszter, akinél csupán ketten rendelkeztek kisebb egyéni csúccsal. Eszti a selejtező A csoportjának első sorozatában 41,53 méterről 42,39-ra javította egyéni rekordját. A második és harmadik sorozatban viszont érvénytelen volt a dobása. Csoportjában a 11., összességében a 18. helyen fejezte be a versenyt.

Délután a fiú kalapácsvetők döntőjében szoríthattunk Doma Benedekért. A 12 fős mezőnyben ketten, az ukrán és a bolgár fiú nagyon kiemelkedtek a mezőnyből, mögöttük viszont nagy csata volt várható, és az is lett. A 73,33 méteres egyéni csúcsa alapján a rajtlistán a kilencedik helyen jegyzett Doma Benedek 68,57 méterrel kezdte a döntőt, ezzel a hetedik helyről várhatta a második sorozatot, amikor is több mint három métert javított, de a 71,87-dal nem tudott előbbre lépni. A harmadik, a 73,24 méteres dobásával viszont igen, a negyedik helyen jutott a legjobb nyolc közé. Itt búcsúzott a pápai Sztupák László, 69,83 méteres eredménnyel a 11. helyen fejezte be az Eb-t. A negyedik sorozatban 72,84 méterre szállt Doma Benedek kezéből a kalapács, az ötödik kísérlete érvénytelen lett. Eközben pedig a hetedik helyre csúszott vissza. Következett a verseny végére pontot tevő utolsó, hatodik sorozat. Amelyben négyen is javítani tudtak. Az ukrán Mihajlo Kohan például a világ legjobb eredményével, 87,82 méterrel erősítette meg első helyét. Javított honfitársa, Bohdan Potrus is 74,86-ra, de ezt is túldobta a nagyszerűen koncentráló 16 éves Doma Benedek, akinek immár 74,94 méter az egyéni csúcsa az 5 kilós kalapáccsal. Németh László, Németh Zsolt, Gubián Tamás és Csercsics Richárd tanítványa a negyedik helyen zárta az Eb-t. Eredménye egyben kvalifikációt is jelent az októberben Buenos Airesben rendezendő ifjúsági olimpiára.

- Elégedett vagyok a negyedik helyezéssel, és dicséretes világversenyen egyéni csúcsot elérni.

Amit tudtam, beleadtam. De tudom, hogy ennél még több van bennem. Az ifjúsági olimpiáig még keményen dolgozunk, elsősorban a technikámon kell csiszolni. Ott már mindenképpen 80 méter feletti eredményt szeretnék – nyilatkozta a verseny után Doma Benedek.

-Elégedett lehetnék, hiszen mind a három versenyzőnk egyéni csúcsot ért el az Eb-n. Nagyon örülök, hogy Benedek végre ráérzett a helyes technikára, türelmes volt, és utolsóra megcsinálta. Most egy igazán nagy dobás nem jött ki, de ha így folytatja, az is meglesz – értékelt Németh László edző. – Rajczi Biankát nagyon sajnálom, nem sok hiányzott ahhoz, hogy döntőbe, illetve az ifjúsági olimpiára is kijusson. Giczi Eszti azonban még nem talált rá a helyes útra, sokkal előbbre kellene tartania. Az egyéni csúcs ellenére sem vagyok vele elégedett. Melegítésnél 43 métert dobott, és gyönyörű szelük volt a diszkoszvetőknek.

Fiú kalapácsvetés (5 kg): 1. Mihajlo Kohan (ukrán) 87,82 méter – a világ legjobb eredménye, 2. Valentin Andrejev (bolgár) 81,41, 3. Tomasz Ratajczyk (lengyel) 76,01 egyéni csúcs, 4. Doma Benedek 74,94 e. cs., 5. Bohdan Potrus (lengyel) 74,86, 6. Sören Hilbig (német) 74,03 e. cs., .... 11. Sztupák László 69,83.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában