Megtanulták, amit meg lehet tanulni

2018.07.16. 21:25

A Haladás korábbi legendás kapusa, Hegedüs Péter elemzi a véget ért vb-t

A vasárnap véget érő labdarúgó-világbajnokságról kértük ki a korábbi legendás Haladás-kapus, Hegedüs Péter véleményét.

Tóth Gábor

Hegedüs Péter – természetesen futballkapu előtt, kapuskesztyűben Fotó: KirálySport Média

Hegedüs Péter a legendás angol–magyar 6–3–mal egy napon született, 1953. november 25–én – talán már akkor eldőlt, hogy labdarúgó lesz. 1975-ben a Kaposvár futballistájaként mutatkozott be az NB I-ben, 1977 és 1989 között pedig a Haladás kapuját védte. Összesen 269 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, ebből 243 alkalommal zöld-fehér mezben. A 80-as években többször is meghívót kapott a Mezey-féle magyar válogatottba – igaz, pályára nem lépett a nemzeti csapatban. Tagja volt annak a Haladásnak, amely 1983-ban Indiában megnyerte a Nehru Kupát – a torna legjobb játékosa pedig Hegedüs Péter lett. Ma is kapusedzőként dolgozik, több tanítványa is szép pályát futott be, leghíresebb közülük minden bizonnyal Király Gábor.

– A vb szinte összes mecscsét láttam, és hát felemás érzéseim vannak a tornával kapcsolatban – árulta el Hegedüs Péter. – Az teljesen nyilvánvaló, hogy felkészült csapatok futottak neki a vbnek. A gyengébbnek gondolt együttesek is megtanulták azt, amit meg lehetett tanulni. Ennek megfelelően mindenki szervezetten futballozott, rendezetten védekezett. Az erőnléttel, a sebességgel egyetlen csapatnál sem volt gond, és a számomra ismeretlen jobb- vagy balhátvédek is tökéletesen kezelték a labdát. Mindez azért bosszantó, mert mi magyarok is megtanulhatnánk végre a megtanulható dolgokat. Próbáltam magunkat elhelyezni a vb 32 csapatot számláló mezényőben, és arra jutottam, hogy talán Panamával és Szaúd-Arábiával játszhattunk volna egy ki-ki meccset…

Hegedüs Péter – természetesen futballkapu előtt, kapuskesztyűben Fotó: KirálySport Média

– Hiányérzetem amiatt van, mert nagyon kevés csapat vállalta fel azt, hogy megpróbál futballozni

– folytatta Hegedüs Péter. – Minden válogatottnál nagy hangsúlyt helyeztek a már emlegetett védekezésre. Sok mérkőzés dőlt el pontrúgás után, sokba kerültek az egyéni hibák. Az is feltűnt, hogy általában azok a csapatok nyertek, amelyek megszerezték a vezetést – kevés esetben sikerült fordítani. Sok volt a hasonló képességű válogatott, amelyek között nüanszok döntöttek, sok esetben inkább a szerencse. Előzetesen se a horvát, se a francia válogatottat nem vártam a döntőbe – de ha már így alakult, akkor nagyon szurkoltam a horvátoknak. Horvátország nagy szívvel játszott, klasszis játékosokat vonultatott fel, és próbált futballozni, jó volt nézni a meccseit. Ugyanakkor amit mindig is mondtam, az a döntőben beigazolódott: Horvátországnak nincs olyan szintű kapusa, mint amilyen kvalitású mezőnyjátékosai vannak. A fináléban a franciák harmadik és negyedik gólját egy válogatott szintű kapusnak simán védenie kellett volna. Subasic erre nem volt képes, ki is kapott a csapata. Még az angolok hálóőre, Pickford volt ennyire ügyetlen, képzetlen, mint Subasic. Igaz, mindketten védtek 11- est büntetőpárbajban – de számomra ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy jó kapusok lennének. A véleményem kettejükről röviden, tömören: Horvátország kapus nélkül jutott el az ezüst éremig, Anglia pedig ugyancsak kapus nélkül a negyedik helyig. Ha már a kapusoknál tartunk: szerintem ezúttal nem tűnt fel új tehetség. A régi, rutinos hálóőrök hozták magukat, a dán Schmeichel és a svájci Sommer nagyon tetszett – mind a ketten megbízható, remek futballisták. A világbajnok franciáknál Giroud szerepét nem értettem, aki centerként szinte végigfutballozta a vb-t, de egyetlen gólt sem tudott szerezni. A franciák erejét jelzi, hogy így is megnyerték a tornát. Ezek után a magyar szurkolók nemigen szapulhatják Szalai Ádámot… Sajnáltam a dél-amerikai csapatok korai kiesését, Uruguay, Brazília vagy Mexikó például kifejezetten tetszetősen futballozott – csak eredménytelenül. A torna kellemes meglepetése számomra a technikás, gyors Japán volt – Japán is sokat tanult, sokat fejlődött az utóbbi időben. Összességében sajnálom, hogy vége a vb-nek, hiányozni fognak a meccsek. Igaz, kezdődik az NB I.!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában