Magyarország legpatinásabb triatlonrendezvénye

2018.07.08. 20:48

Vasi Vasember 34-edszer: Berekméri Levente és Csomor Erika volt a leggyorsabb triatlonos

A férfiaknál az FTC-s Berekméri Levente, a nőknél Csomor Erika (Százhalombattai VUK SE) nyerte meg a 34. Vasi Vasember triatlonversenyt, amely rövid távú amatőr országos bajnokság is volt egyben. Vas megyeiek is szereztek dobogós helyezéseket.

Horváth Erika

A női győztes Csomor Erika az utolsó kilométereken Fotók: Unger Tamás/ VN

Hivatalosan az elmúlt héten Tiszaújváros volt a triatlonsport fővárosa, a triatlonnagyhéten világkupaversenyt is rendeztek, de a szombathelyi szervezőknek nem kellett attól tartaniuk, hogy érdektelenségbe fullad a Magyarország legpatinásabb triatlonrendezvénye, a 34. Vasi Vasember. Sőt, rekordot döntött a nevezők száma – 558 jelentkezőnél nem is tudtak többet fogadni. A minden eddiginél nagyobb érdeklődés talán annak is szólt, hogy amatőr rövid távú országos bajnokság is volt egyben. Az ország minden részéből érkeztek, de nagyon jó volt látni azt is, hogy rengeteg Vas megyei sportember is próbára tette felkészültségét, kitartását. Ahogy megszokhattuk, akadtak, akik sokadszor, akik nélkül elképzelhetetlen ez a verseny. Még mindig vannak olyanok is – igaz, már csak ketten –, akik valamennyi Vasi Vasembert teljesítették. Garami Árpád és Kapolcsi Imre ezúttal is célba ért, és megkapta 34. „vasi vas ember” diplomáját is – amely most egy nyakba akasztós érmet jelentett. Sokan viszont először próbálkoztak, és példaértékű, ahogyan végigküzdötték az olimpiai távot. A résztvevőknek 1500 métert kellett úszniuk a Csónakázótóban, 40 kilométert kerékpározniuk a csaknem 300 méteres szintkülönbségű, erős széllel is nehezített, a városból Nárai felé kivezető, Sé felől visszatérő útvonalon, végül négy körben a Múzeumfalut is érintve 10 kilométert futniuk.

 

Mindezt hárman két órán belül letudták. Az 1:55:30 óra alatt célba érő FTC-s Berekméri Levente első országos bajnoki címét szerezte meg. A legjobb vasi versenyző az egykor sokszoros válogatott, hatszoros magyar bajnok – most a Kőszegi Triatlon Klub atyja, edzője – Hóbor Péter volt, aki 44 évesen az abszolút verseny nyolcadik helyén zárt (2:02:36). Zsódér Zsolt (Vasi Triatlon SE) teljesítménye előtt is le a kalappal, aki három évvel idősebb; kevesebb mint két perccel később haladt át a célkapun. A nőknél a háromszoros duatlon-világbajnok Csomor Erika (Százhalombattai VUK SE) győzött 2:09:45-tel. Nem volt elégedett az abszolút harmadik helyével a szombathelyi Kálovics Anikó – úgy vélte, az ezüst járt volna neki, ha nem kap géleldobásért többperces büntetést a kerékpáros pályán. De kategóriájában első hellyel vigasztalódhatott.

Az úszás után még nem Berekméri Leventének állt a zászló – végül ő zárt az élen

Persze csak kicsi része az élmezőny csatározása a Vasi Vasembernek. Hosszasan sorolhatnánk, ki mindenki teljesítette a távot, megérdemelnék, hiszen mindannyian győztesek – az a hölgy is, aki mit sem törődve fájó lábával, utolsóként beérve, négy és fél óra alatt küzdött meg a távval. Azért két kuriózum: először lett vasi vasember a 358-szoros válogatott vízilabdázó, az AVUS szakmai igazgatója, Vincze Balázs. És triatlonosként is bizonyított az olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, Kovács Koko István. Amúgy az egész rendezvényt családias légkör lengte be, minden arról árulkodott, hogy jól érzik magukat a versenyzők és családtagjaik ebben a miliőben, közösségben. Jó néhány szülőhöz csatlakozott gyermeke az utolsó métereken, és egymás kezét fogva futottak a célba – lesz itt utánpótlás bőven. A szombat délután nagy pillanata volt, amikor a kosaras Simon Bence célba ért, térdre rogyott, és azon nyomban megkérte barátnője, Ági kezét. A jól végzett munka örömével csomagolhattak este a szervezők is.

A női győztes Csomor Erika az utolsó kilométereken Fotók: Unger Tamás/ VN

– Néhány kerékpáros ugyan beárnyékolta a versenyt, de összességében jól sikerült a 34. Vasi Vasember is – mondta Jerse András versenyigazgató. – Jól vizsgázott az új kerékpáros depó is az uszoda parkolójában. De jövőre ezt is bővítenünk kell, mert több résztvevőt kell fogadnunk, ha meg akarjuk tartani az amatőr OB-státust is.

Férfi , abszolút: 1. Berekméri Levente (FTC) 1:55:30 óra, 2. Wagner Tamás (Equilor Team Újbuda) 1:57:43, 3. Mester Bálint (X2S Team) 1:59:58, ... 8. Hóbor Péter (Kőszegi Triatlon Klub) 2:02:36, 9. Zsódér Zsolt (Vasi Triatlon SE) 2:04:28, 14. Pócza Tamás (Vasi Triatlon SE) 2:05:58. Vasi dobogósok. 35–39 év: 1. Pócza Tamás. 40–44 év: 1. Hóbor Péter, 3. Skafar Péter (Szombathely) 2:13:26. 45–49 év: 1. Zsódér Zsolt. 65–69 év: 3. Kapolcsi Imre (Vasi Triatlon SE) 3:09,11.

Nők, abszolút: 1. Csomor Erika (VUK SE) 2:09:45, 2. Arany Gitta (VUK SE) 2:12:13, 3. Kálovics Anikó (Vasi Triatlon SE) 2:15:26, ... 16. Pillisz Réka (Kőszegi Triatlon Klub) 2:31,13. Vasi korosztályos dobogósok. Junior, 18-19 év: 1. Pillisz Réka. 40–44 év: 1. Kálovics Anikó. 50–54 év: 3. dr. Temesi Zsuzsanna (SZoESE) 2:52:04.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában