szombathelyi versenyző

2018.08.07. 20:47

Atlétikai Eb: Halász Bence bronzérmes kalapácsvetésben

Élete első felnőtt Európa-bajnokságán bronzérmet szerzett a Szombathelyi Dobó SE 21 esztendős kalapácsvetője, Halász Bence.

Horváth Erika, MTI

Berlin, 2018. augusztus 7. Halász Bence ünnepel, miután bronzérmet nyert a férfi kalapácsvetés döntõjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 7-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Kisebb meglepetések születtek a férfi kalapácsvetők hétfői selejtezőjében, az idei európai ranglista első tíz helyezettjéből hárman is búcsúztak. A tavalyi, londoni világbajnokság döntőjének 12-es mezőnyének tagjai közül (amelyből 11-en európaiak voltak) pedig négyen véreztek el. Ami a berlini Eb-fi – nálé résztvevőit illeti, a szűk élmezőny – amelynek a két 29 éves lengyel, Nowicki és Fajdek, valamint a brit Miller után világ- és európai ranglista-negyedikként tagja a Szombathelyi Dobó SE 21 éves válogatottja, Halász Bence is – túljutott a selejtezős akadályon. Egy év szünet után ismét bejelentkezett a fehéroroszok 42 éves versenyzője, Ivan Tihon, akinek korábbi doppingügye miatt egy-egy vb- és Eb-aranyát, valamint olimpiai ezüstjét is elvették. Így is maradt két világbajnoki címe, és egy olimpiai ezüstje is, utóbbit visszatérte után, 2016-ban, Pekingben szerezte. Meglepetés, hogy nem Halász Bence volt a döntő legfi atalabb résztvevője, hanem a mezőny legszerényebb, 75,50 méteres egyéni csúcsával rendelkező, az európai ranglista 20. helyén álló, 1998-ban született ukrán Hlib Piskunov. Két orosz kalapácsvető is kapott zöld utat az Eb-re – nem olyan gyakori ez manapság –, de nemzetük színeiben, hanem „semlegesként’ ANA jelöléssel indulhattak. Lukjanov beverekedte magát a döntőbe, a tavalyi vb-ötödik Szokirszkij nem.

Berlin, 2018. augusztus 7.
Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntõjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 7-én. (MTI/AP/Matthias Schrader)

A hivatalos bemutatás után este hét magasságában a 81,85 méterrel világranglistaelső Nowicki léphetett először a dobókörbe – 77,19 méterrel adta fel a leckét a többiekkel, és a hatodikként következő Halász Bence tudott csak csatlakozni hozzá, csupán négy centiméterrel dobott kevesebbet. De a 77,15-dal mégis a harmadik helyen fordult, mert Fajdek 78,69 méteres első kísérletével átvette a vezetést. A második sorozatban viszont ismét Nowicki állt az élre, pontosan 80 méternél ért földet a kalapácsa. Sajnos ebben a körben súrolta a hálót Halász Bence dobása, a távolsággal nem volt megelégedve, ki is lépett. Jött a harmadik kísérlet, amelyben a 12 versenyzőből csupán ketten tudtak javítani. A kicsit elkedvetlenedett Bence sem volt közöttük, ez a dobása is érvénytelen volt. Nowicki viszont egy kicsit javított, végül aztán ez, a 80,12 méteres dobása lett az Európa-bajnoki címet jelentő eredmény. A norvég Henriksen 76,86 méteres nemzeti rekorddal őrizte negyedik helyét.

Berlin, 2018. augusztus 7.
Halász Bence ünnepel, miután bronzérmet nyert a férfi kalapácsvetés döntõjében a berlini atlétikai Európa-bajnokságon 2018. augusztus 7-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Nem mondtam ki előtte, de reméltem, hogy a dobogó elérhető” – nyilatkozott Halász Bence. Hozzátette, verseny közben figyelte a többieket, kiben mennyi a potenciál, s leginkább a végül negyedik norvég Eivind Henriksentől tartott, aki kétszer is országos csúcsot dobott.

Fontos volt az első dobás, onnan tudtam, hogy a nyolcban biztosan benne vagyok. Úgy éreztem, még több van bennem, de inkább legyek 77 méterrel érmes, mint 80-nal negyedik...” – fogalmazott. A rontásokról elmondta, a jó első dobás után próbált kockáztatni, s mindenképpen javítani akart, ez végül ötödikre jött össze.

Halász Bence a harmadik hellyel biztosította helyét a szeptemberi világkupában, ahol kontinensenként és számonként két versenyző indulhat, de nemzetenként csak egy. (MTI)

Három sorozat után négyen búcsúztak, köztük a világranglistán negyedik Nick Miller is, 73,16 méterrel a tizedik helyen zárt. A másik újonc, Piskunov viszont becsúszott a legjobb nyolc közé is. A negyedik sorozatban, miután először dobásra jelentkezett, de a férfi 400 gátasok futama miatt visszaküldték és várnia kellett, érvényes, de kevésbé jó kísérlete volt Bencének. Lemérték, 73,95 méter lett. Ötödikre viszont mintha új erőre kapott volna, javított is, 77,36 méterrel erősítette meg a harmadik helyét. Az utolsó sorozatban már csak azt kellett kiböjtölni, hogy a mögötte álló öt versenyző ne dobja túl. Csak az addig hatodik fehérorosz Bareisha tudott ráijeszteni, 77 méter fölé szállt az ő kalapácsa is, de csak két centivel. A 77,02-dal fellépett a negyedik helyre. És miután a norvég Henriksen erre már nem tudott kontrázni, biztossá vált, hogy élete első felnőtt Európa-bajnokságán dobogóra állhat a szombathelyi dobóműhely ifjú titánja, Halász Bence. Az Európa-bajnoki címet Wojciech Nowicki szerezte meg tehát 80,12 méteres eredménnyel honfi – társa, a most csak 78,69 méterig jutó Pawel Fajdek előtt. És a szerdai eredményhirdetésen bronzérmet akasztanak majd a nyakába 77,36 méteres eredményéért Halász Bencének.

Férfi kalapácsvetés: 1. Wojciech Nowicki (lengyel) 80,12 m, 2. Pawel Fajdek (lengyel) 78,69, 3. Halász Bence 77,36, 4. Pavel Bareisha (fehérorosz) 77,02, 5. Elvind Henriksen (norvég) 76,86 országos csúcs, 6. Ivan Tikhon (fehérorosz) 75,79, 7. Hlib Piskunov (ukrán) 73,99, 8. Serghei Marghiev (moldovai) 74,47, 9. Mihail Anastasákis (görög) 73,33, 10. Nick Miller (brit) 73,16, 11. Marcel Lomnicky (szlovák) 72,74, 12. Denis Lokyanov (semleges) 71,71.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában