Nem csak a kirakat a fontos

2018.08.27. 21:17

Szabadidősport: a jelen és a jövő is biztató a vasi megyeszékhelyen

A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség meghívására látogatást tett a vasi megyeszékhelyen a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) főtitkára, Salga Péter – aki kedvezően nyilatkozott Szombathely sportéletéről.

Tóth Gábor

Jó hangulatú megbeszélés. Balról Koczka Tibor, Gerencsér Tibor és Salga Péter

Fotó: Cseh Gábor

Salga Péter főtitkár előbb Koczka Tibor alpolgármesterrel ült tárgyalóasztalhoz, majd a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség főtitkára, Gerencsér Tibor kalauzolása mellett megtekintette Szombathely sportlétesítményeit.

Jó hangulatú megbeszélés. Balról Koczka Tibor, Gerencsér Tibor és Salga Péter
Fotó: Cseh Gábor

– Miután Salga Péter is szenvedélyes sportoló és évtizedek óta szervezője rangos szabadidősport-versenyeknek, könnyű volt közös témát találnunk. Mindjárt az első hazai triatlonverseny, a Vasi Vasember 1984-es indulását elevenítettük fel, melynek ő előkészítője, jómagam résztvevője voltam – mondta el Koczka Tibor, Szombathely sportért is felelős alpolgármestere. – Három év alatt szinte megduplázódott, 8 millió forintról 15 millió forintra emelkedett a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség éves önkormányzati támogatása, amit az országos szervezet főtitkára is üdvözölt. Országosan példaértékű az önkormányzat és az egyetemi sportegyesület közötti megállapodás, melynek keretében az egyetem oktatói, hallgatói ingyenes szabadidősport-rendezvényeket szerveznek a város polgárai számára. Ugyancsak elismerően nyilatkozott a főtitkár a szombathelyi Gothard-iskolában ötödik testnevelési órán történő kerékpáros oktatásról, ami az országban elsőként valósult meg.

A nap végén a 32 tagszervezetet felvonultató MSZSZ főtitkára ugyancsak kedvezően beszélt a Szombathelyen tapasztaltakról.

– Szombathelyen pezsgő a sportélet, dolgos sportvezetőkkel, jó adottságokkal, kiváló sportlétesítményekkel rendelkezik a város, ráadásul a számok azt mutatják, hogy a polgárok vevők is a szabadidősportos rendezvényekre

– fogalmazott Salga Péter. – Külön öröm számomra, hogy a városvezetés nem elégszik meg az élsporttal, nemcsak a kirakatra koncentrál, hanem komoly fi gyelmet fordít az amatőr sportra, az egészséges életmódra – példaértékű és sajnos ritkán tapasztalt ez a hozzáállás. Mi a magunk módján igyekszünk segíteni a tagszervezeteket, így a Szombathelyi Szabadidősport Szövetséget is. A lehető leghatékonyabban próbáljuk elosztani a központi, állami pénzeket, pályázatokat írunk ki, hozzájárulunk a rendezvények díjazásához, szakmai tanácsokkal látjuk el rendezvényszervezőket, képzéseket indítunk, de ha kell, akár edzőket, szakembereket is munkába állítunk vidéken. Most is fut egy komoly pályázatunk, illetve készülünk egy országos nagyrendezvényre: szeptember 23–30-án tartják az európai sporthét programsorozatát – amelyhez természetesen Magyarország is csatlakozott. Tavaly szerte az országban 900 különféle sporteseményt rendeztünk vagy rendeztek a segítségünkkel, most sem szeretnénk alább adni. Igyekszünk továbbá olyan sportágakat felfuttatni, amelyek olyan komoly anyagi befektetést nem igényelnek, de az egészséges életmódhoz nagyban hozzájárulnak. Ilyen például a kerékpározás vagy például a nordic walking – utóbbi az úszáshoz hasonló jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Mindent összegezve: elégedett vagyok a Szombathelyen tapasztaltakkal, ráadásul szabadidősportos szemszögből a jövő is roppant biztatónak tűnik. Gondoljunk csak a frissen felújított VAOSZ tekepályára, a nemrégiben átadott új uszodára vagy a hamarosan teljesen megújuló Sportligetre, illetve a munkálatok utolsó fázisában lévő műjégpályára.

– Szombathelyen az idei esztendőben 114 különböző rendezvényt terveztünk tető alá hozni, ez a sok program azért komoly létszámot mozgat meg – jelezte Gerencsér Tibor, a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség főtitkára. – Összesen 12 sportági szakszövetségünk van. A legnépszerűbb sportágunk a labdarúgás és a teke – mindkettőben tudunk bajnokságot rendezni. A többi sportágban tornákkal, különféle versenyekkel mozgatjuk meg az érdeklődőket. Arra pedig különösen ügyelünk, hogy a gyerekeknek, a nőknek és az idősebbeknek is szervezzünk programokat. Érdekesség, hogy a városi labdarúgó-bajnokságban 72 csapat szerepel, és csupán hat munkatársunk foglalkozik a szervezéssel, segít elintézni a csapatok ügyes-bajos dolgait. Négy éve tartozunk az országos szövetség kötelékébe, igyekszünk évről évre szorosabbra fűzni a kapcsolatot – ugyanis komoly anyagi támogatást, szakmai segítséget kapunk a Magyar Szabadidősport Szövetség munkatársaitól. Úgy gondolom, gyümölcsöző az együttműködés – akárcsak a szintén sokat nagyon segítő városvezetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában